Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΒΕΝΤΟΥΡΗ

            Είναι πραγματική ευτυχία να δρας δημοσιογραφικά στην Ελλάδα. Δεν στερεύεις ποτέ. Είναι όμως και δυστυχία που δεν προλαβαίνεις να δημοσιεύεις τα κείμενα σου. Η επικαιρότητα τρέχει τόσο πολύ εδώ στα κόκκινα φανάρια, που κινδυνεύεις νάσαι ανεπίκαιρος, όσο κι αν τούτο το blog βοηθάει, αφού είναι κριτικό και μακριά απο τα ρεπορτάζ.
             Κι έχω κάνει το budget των κειμένων από την Κυριακή με ΑΕΚ, Πιλάβιο, δυό πολιτικά και ολίγον παρασκήνιο, και ξαφνικά βρίσκομαι με τα πάντα αδημοσίευτα. Σήμερα σκάει στα χέρια μου ο πάνθηρας Βεντούρης αλλά και η παρέμβαση του ΔΧ που έβαλε την βόμβα στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ και την γνώμη του για τα κολλέγια. Και τι να βάλεις αύριο; Μα Αεκτζήδικος είναι ο χώρος. Φυσικά, κι άρα έχουμε χρόνο μέχρι να καεί το φυτίλι. Διαλέγω λοιπόν τον πάνθηρα καθώς παρακολουθώ από το μπαλκόνι μου στο Καβούρι τον γιό του Βαγγέλα που παίζει στον κοινόχρηστο κήπο.
            Είπε λοιπόν ο προσκηνιακός ανεξάρτητος πρόεδρος του Πανιώνιου που τυγχάνει υπάλληλος του Βαγγέλα και παρασκηνιακά υπεράσπισε τα συμφέροντα της ομάδας του με τα 200 χιλιάρικα και τους δανεικούς αλλά και τον βαθμουλάκο : " ...ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΚΑ. Ο ΠΑΟ ΚΑΙ Η ΑΕΚ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΗΝ ΛΙΓΚΑ ΔΙΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ. ΑΝ ΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΑΓΝΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΓΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΩ, ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ..."
           Είπατε τίποτα; Εδώ σ' αυτόν τον χώρο, ποιός δεν θυμάται από τους παλιούς επισκέπτες, τα μπινελίκια που ανταλλάσσαμε με αφορμή ένα παιχνίδι της ΑΕΚ χαμένο εκεί και το κατάπτυστο πανώ που είχε αναρτήσει ο Τσακίρης. Μέχρι και μαθήματα ιστορίας μας κάνανε οι ανεξάρτητοι και γνήσιοι πρόσφυγες. Κι εγώ, αφού έδωσα τα συχαρίκια για το αποτέλεσμα, τάβαλα με το πανώ κυρίως μιλώντας ΟΤΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΓΝΗΣΙΑ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ Μ ΙΛΑΕΙ. Αυτά όμως είναι ιστορία. Πάμε στο σήμερα.
         ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΛΟΙΕΣ ΦΑΤΣΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΠΑΕ Ή ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟΙ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ. ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΡΟΒΟΥΒΑΛΟ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΟΤΙ ΠΕΙΝΑΜΕ.
        Μην ξεφεύγω όμως. Κι αν δεν θέλετε να κρίνετε από φάτσες, κρίνετε από λόγια. Ο Βεντούρης παραδέχεται στα ίσα οτι υπάρχει παράγκα. Που φυσικά δεν την έφτιαξε ο Βαγγέλας. Αυτή προϋπήρχε όταν έτρεχε την αλογοτροφή ο Πατέρας κι απλώς μετά ο Μπέος άλλαξε τα σαλόνια ή τα σκάφη και πήγε προς το τηγάνι. Και γιατί να υποστηρίξει την πρόταση μομφής, ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ Ο ΑΔΑΜΙΔΗΣ. ΤΟΣΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ, αν και καταλαβαίνω οτι ο ΔΧ του έχει ανάψει την φωτιά κι έχει άλλες δουλειές. Βέβαια, πού να βρεις τώρα τον Sugar να σε βοηθήσει. Ούτε αυτός απαντάει ( λείπει ) αλλά ούτε κι ο Μάκης ( έχει βάσανα- 250 χιλιάρικα εγγύηση αλλά και μεταγραφές για την Καβάλα μπας κι έχει μαζί του κάποιο κόσμο, δηλαδή τοπικούς βουλευτές ).
        Να το τραβήξω κι άλλο; Χρειάζεται; Να πω μόνο οτι είναι κρίμα ρε Βαγγέλα που το παιδί είναι τόσο παχύ από την πρώτη γυμνασίου και δεν μπορεί να κουνηθεί μέσα στο αυτοσχέδιο γήπεδο. Να πω στον ΔΧ οτι τα κολλέγια δεν λένε κάτι αλλά οι προσωπικότητες ( αυτά αύριο ) κι οτι είναι καλό να μην είσαι κομπλεξικός όταν μιλάς δημόσια ειδικά όταν κουβαλάς την ΑΕΚ μαζί σου.
         Να πω στον Βεντούρη οτι είναι μαλάκας; Όχι δεν το λέω. Λέω απλά οτι δεν ξέρει να χειρίζεται καλά την ελληνική γλώσσα. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΚΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ. ΤΗΝ ΕΙΧΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΕΣΩ ΜΠΕΟΥ ( όλα είναι γραμμένα στα αυγουστιάτικα κείμενα κι όποιος θέλει μπαίνει και τα διαβάζει ξανά ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ. ΦΥΣΙΚΑ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ ΤΟΤΕ ( μέλος της αλογοτροφής ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑ ΚΙ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΕΝΤΟΥΡΗ, ΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΙΠΩΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΠΕΟΣ.
          ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ: ΟΠΩΣ Η ΒΟΥΛΗ. Ή ΠΑΣΟΚ Ή ΝΔ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ; ΟΧΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ, ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ R ΙΧΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΨΗΦΟ ΚΙ ΟΧΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΠΙΤΣΑ, μοντέλο Πράντα.
        ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ ΒΕΝΤΟΥΡΗ. ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΑΙΤΗΜΟΝΑ ΣΤΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΧ. ΔΕΝ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΤΙ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΙΧΤΕΙ Η ΘΕΣΟΥΛΑ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΑ ΣΟΥ ΑΦΟΥ ΕΚΕΙ ΣΕ ΑΠΟΣΠΑΣΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ. ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΕΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΟΛΑ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΜΑΛΑΚΑ ΜΑΖΙ ΤΑ ΠΙΝΟΥΜΕ.
          ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΑΡΧΗΓΟΥ. ΠΟΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟΘΕΛΕ. ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΜΟΓΙΑΡΗΔΕΣ;
        ΥΓ1. ΕΡΧΟΝΤΑΙ 3 ΑΚΟΜΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ. ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΙΟ ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ( με εξαίρεση τον Βαγγέλα ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΠΑΔΩΝ. ΝΑΙ ΟΠΑΔΩΝ. ΟΧΙ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΣΤΟ ΚΑΚΟ. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ. ΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΣ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΙΑ ΦΑΣΑΡΙΕΣ. ΧΑΝΕΙΣ ΛΙΓΟ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΟΤΑΝ ΑΠΛΩΝΕΙΣ ΤΟ ΧΕΡΙ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ. ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΠΟΣΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΙΝΟ;  ΡΕ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ , ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΟΛΟΙ. Ή ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΔΧ;
        ΥΓ2. ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ CRYPTO ΤΗΛΕΦΩΝΑ. ΠΑΛΑΙΟΤΑΤΑ. ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝΕ ; ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ. Ή ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΓΩΝΤΑΙ. ΑΣΤΕΙΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ. ΣΑΝ ΚΑΤΙ ΛΟΙΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ.
           ΟΕΟΕΕΟΕΟ.
           ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ Ο ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ, ΕΓΩ, ΚΙ ΟΣΟΙ ΜΙΛΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΙΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ. ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΛΟΓΙΚΑ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ. Ε, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΝΑ ΤΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΥΡΩΡΟΣ;  ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΙΔΕΩΝ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΜΙΑ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΚΑΤΟ.
           ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΜΕΛΗ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ, ΝΑ  ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΛΛΑ ΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΤΑΙ. Ή ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΑΕΙ.
      ΕΛΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ. ΣΤΟ ΟΝΟΜΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΕ ΕΝΑ 5%. ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΜΕ ΤΟ 0,00005% ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.
        Ο  ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΕΙ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, ΑΛΛ Α ΕΣΥ ΜΙΛΑΣ;
          Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ; ΜΠΡΡΡΡΡ, ΜΗΝ ΠΑΜΕ ΜΕΣΑ. 

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΑΡΧΙΔΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗ

                Που κανονικά θα έπρεπε να πω μουνιά. Όργανα με δύσκολο καθαρισμό. Κάθε τι με εσωτερική βρώμα, παίρνει κάποια χρόνια να απολυμανθούν. Ενώ τα αρχίδια, μια χαρά εξωτερικά όργανα, τι να πιάσουν; Είναι το ίδιο με το σπίτι. Όλοι γουστάρουν το design, αλλά όλοι στην βλάβη έχουν πρόβλημα καθημερινότητας. Και φοροδιαφυγής με τα εντοιχισμένα καζανάκια. ΟΜΩΣ ΤΑ ΒΑΛΑΜΕ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΝΑΠΕΔΑΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΧ;
             ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ. 30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΣΙΚΩΘΕΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕΛΗ, ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΙ ΟΣΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΩ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ.  ΑΛΛΑ ΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΡΟΤΑ. ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΣΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΘΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΘΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΒΙΑ.
              ΚΟΥΠΑΤΟΙ; Ε, ΒΕΒΑΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΟΥΛΗ; ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ . ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ, ΣΕ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ, ΣΕ ΜΠΑΣΚΕΤ Ή ΣΕ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΙ ΣΚΑΚΙΑ.Ο,ΤΙ ΦΑΕΙ Η ΓΙΑΓΙΑ. Ή ΚΑΤΙ ΖΩΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΑΝΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΜΠΕΗ Ή ΠΑΠΑΡΗΓΑ.
            Με ενδιαφέρει; Πραγματικά δεν με επηρεάζει πουθενά. Ό, τι ήθελα το έκανα. Με την ΑΕΚ ή με την Ελλάδα. Και πραγματικά αισθάνθηκα Καραϊσκάκης: " ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΜΟΥ ΡΩΤΗΣΑ."
             ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ; ΝΑ ΠΑΡΩ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ; ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΑΙΞΩ ΚΚΕ; ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΩ ΩΡΙΜΟΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΣ, Ή ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΝΕΑΖΩΝ;  ΝΑ ΦΑΩ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ Ή ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ , όπως πια κάνουν στις δεξιώσεις;  ΒΡΕ ΠΑΝΤΟΥ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ.
           ΚΙ ΕΧΩ ΚΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ. ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΝΕ ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΡΧΗΓΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΕΚ ΣΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ; ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΕΙ Η ΜΑΜΑ ΤΟΥ; ΜΙΛΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ORIGINAL ΕΧΕΙ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ; ΜΙΛΑΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΚΑΡΙΑΙΑ Ή ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΙ ΕΝΤΟΛΩΝ ΛΑΜΟΓΙΣΜΟΥ; ΜΙΛΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ, ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ;
           ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;
                       ΜΠΡΑΒΟ ΑΕΚ.
         ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ; ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΛΕΩ. ΠΑΝΤΑ 500 ΨΗΦΙΖΑΝΕ. ΚΡΑΤΩ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ. ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ. ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΝΑΝΕ, λέω εγώ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΩ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ; ΜΠΑ, ΕΜΑΘΕ ΚΙ Ο ΤΙΠΟΤΑΣ ΝΑ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ; ΜΕ ΠΟΙΟΝ;
          ΜΕ ΜΕΝΑ Ή" ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ " ΑΛΛΑ ΚΑΙ " οι μέτοχοι είναι φυτά.";
            Φυσικά δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟ. ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΒΕΒΑΙΑ. ΘΕΛΕΙΣ ΜΠΑΦΟ Ή ΓΡΑΜΜΕΣ;
          ΜΕ ΘΕΛΕΙΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ, Η ΔΕΝ ΜΕ ΘΕΛΕΙΣ;
       ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΙΟΥΜΕ.
       ΟΧΙ ΟΤΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΤΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ.
          ΠΑΝΙΒΛΑΚΑ, ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ.  ΠΟΛΙΤΙΚΕ ΤΗΣ ΠΟΥΤΣΑΣ, ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΚΑΠΟΥ ΚΙ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΨΗ.
             ΚΩΛΟΝΤΕΜΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΣΚΕΤΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ ΚΙ ΕΙΧΕΣ ΑΠΟΨΗ.
              ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΕ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗ.
                         ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ. ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΑΣ ΛΕΙΠΕΙ.
                    ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΩ ΕΓΩ.
 ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.
                       ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.
                   ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
                              ΠΑΣΟΚ, ΓΑΠ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ.
                   Η ΜΗΠΩΣ ΡΕ ΖΩΑ, ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟΙ Ή ΛΑΜΟΓΙΑ, Ή ΕΡΑΣΙΡΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΥΤΣΑΣ, ΟΛΟΙ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΗΣΑΣΤΑΝ ΠΑΣΟΚ;
                       ΚΟΙΝΩΣ ΑΝΑΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ;
                ΤΙ  ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΞΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΥ;
                 ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ ΑΧΡΗΣΤΑ.  ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ.
                   ΣΑΝ ΠΟΛΥ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΤΕ ΚΗΦΗΝΕΣ;
     ΥΓ. ΜΕΣΑ ΤΟ ΚΟΥΡΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΙ Ο ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΩ ΤΗΣ ΛΙΓΔΑΣ. ΟΛΟΣΩΣΤΑ.
          ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΣΑΙ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ. ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΕΙΤΕ ΕΞΩ.
             ΚΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ 2 ΜΥΡΙΑ ΑΛΛΑ Ο ΔΧ ΕΧΕΙ 390 ΨΗΦΟΥΣ. ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩ ΒΕΒΑΙΑ. ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΝΑΤΑΝ, των 1000, ΤΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ;
             ΚΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ 60 ΜΥΡΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΣΕ ΚΟΙΤΑΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΕΛΑΔΑ. ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΟΥ.   ΙΣΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΙ ΕΝΑ ΤΖΑΜΙ.                   

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

MONO ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΜΕΝΑ;

              Και το ρωτάω αυτό εν όψει μιας πολύ δύσκολης εβδομάδας, που στην ατζέντα της έχει πολλά ξεκατινιάσματα:
             -  Την αγανάκτιση του κόσμου έξω από την βουλή, που έχει στήσει την σίγουρη ψήφιση του φορομπηκτικού μηχανισμού με οριστική ταφόπλακα την ερχόμενη Πέμπτη.
             -   Τις στημένες τοποθετήσεις του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας περί δήθεν κάποιου αδιέξοδου.
             -  Την παρέλαση των ύποπτων για τα ποδόσφαιρα στους ανακριτές, την παράδοση των καταζητούμενων και την ανακοίνωση κι άλλων πιό top ονομάτων. Στην καθαρή κυβερνητική γραμμή του αποπροσανατολισμού αλλά και της εμπέδωσης του φόβου στον απλό κοσμάκη.
           Μαφίες, νονοί, εγκληματίες ξαφνικά δίνονται στην δημοσιότητα, κι οι πολιτικοί το παίζουν δήθεν έκπτωτοι από τας νεφέλας αλλά και κάργα αποφασισμένοι παρά την ελεύθερη πτώση τους, να βάλουν τα μαχαίρια στα κόκαλα. Μιλάμε για την απόλυτη υποκρισία, όταν τα πάντα ήταν γνωστά τοις πάσι που διαθέτουν ένα απλό κοινό νου.
          Τέτοιον που σε κάνει να βάζεις ερωτήματα όπως του σημερινού τίτλου. Διότι τι άλλον να πεις την ώρα που σκέφτεσαι την αγαπούλα ούσα καταδικασμένη με άπειρα χρόνια, νάναι μόνιμα ελεύθερος και να πληρώνει με σακούλες; Τι να πεις όταν η δικαιοσύνη χώριζε τις φασαρίες σε ευρείας κλίμακας ή μεμονωμένες ή εκτεταμένες; Τι να πεις για τα ντοπαρίσματα, που πιάνανε κάθε φορά κάτι βόδια που παίζανε σε κάτι τοπικά πρωταθλήματα; Τώρα ανακάλυψαν τον γκόμενο της κόρης του οσιομάρτυρα;
         Τόσο καιρό, ουδείς  γνώριζε για τα συγκοινωνούντα δοχεία πολιτικής και ποδόσφαιρου; Κανείς δεν μπορεί να επέμβει και να μιλήσει για τους ταμίες των κομμάτων που παίρνανε τα παραπανίσια κι επιδοτούσαν τις ληστοσυμμορίες που δήθεν εγγυώντο την δημοκρατία μας;
        Να μην τα λέμε όμως θεωρητικά όλα. Διότι σήμερα υπάρχουν ακόμα πιο προκλητικά γεγονότα: Ένα μνημόνιο 1 εντελώς αντισυγματικό αφού κανείς από την βουλή δεν το ψήφισε, χωρίς να στήνεται μια δικαστική έρευνα για τον υπεύθυνο της αποτυχίας του. Ένα μνημόνιο 2, που ναι μεν θα είναι συνταγματικό αλλά που αν αθροίσεις τα έσοδα του, γνωρίζεις από τώρα οτι δεν θα δώσει καμία λύση στην χώρα αλλά κυριότερα στον πληθυσμό της.
        ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΕΝΑΖΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ Ή Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ( ανεξάρτητα από το εισόδημα του, αφού όλοι έχουν προσαρμόσει την ζωή τους με βάση τα χρήματα που θεωρητικά θα έπαιρναν ), ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΤΑ SPECIAL OLYMPICS ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΠΕΡΙ ΤΑ 72 ΜΥΡΙΑ ΦΕΤΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΣΑΝ 30 ΚΑΙ 36 ΜΥΡΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΑ 7 ΜΥΡΙΑ.
        Είναι προκλητικά τα πράματα αυτά κι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ, παρά την δεδομένη συμπάθεια μου προς τους συμμετέχοντες στους αγώνες, που για όποιον αγνοεί, τον διαβεβαιώνω οτι δεν υπάρχει ούτε ίχνος εκούσιας ντόπας. Αν υπάρχει κάποιος δολοφόνος που πότισε κάποιους ( δεν το αποκλείω ) μιλάμε για ζώο στα όρια της ανώμαλης φυσικής τερατογέννησης , που απλά το κάνει για να διατηρήσει κάποια θεσούλα του σαν συνοδός.
       Φυσικά η εβδομάδα θα προχωρήσει και με τα θεαματικά στης λίγδας, όπου θα παίξει η παραίτηση Μαρινάκη, η μπροστάρισα ΑΕΚ ( μιλάω σοβαρά ) , η διαπόμπευση Πιλάβιου, η αλλαγή του σκηνικού με τους υποβιβασμούς και την αθλητική δικαιοσύνη να τρέχει για να προλάβει τον μόνο ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΣΚΟΥΣΑΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ.
       ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ; ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ. ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΟΡΑ, όπως και η φτώχεια που απειλεί την εθνική κυριαρχία. Ας το αφήσουμε όμως αυτό, διότι είναι για αργότερα. Για πότε; Μα για τότε, που θα γίνουν οι δίκες, οι εφέσεις και οι αιτήσεις ανάκλησης. Καμιά διετία ας πούμε.
      Μέχρι τότε, ας αναρωτηθούμε τα εξής:
          - Η εντυπωσιακή κίνηση των διωκτικών αρχών κατέδειξε,  οτι ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΑΡΑ ΠΟΙΟΣ ΕΔΙΝΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΟΤΕ;
          - ΚΙ ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΜΕΝΑ;
         -  Ο ΥΠΕΡΚΟΡΙΟΣ ΤΗΣ ΕΥΠ, αγορασμένος απο το 2005, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕ; ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΟΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΣΒΗΝΕ; Αυτοί που άκουγαν τα στοιχεία από πέρσι, τουλάχιστον παίξανε κανά στοίχημα οι άνθρωπες;
       - Μήπως θα πάρει πρωτάθλημα η ΑΕΚ του χρόνου;
           Γιατί να μην το ρωτήσω το τελευταίο; Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΑΧΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΙ ΕΥΚΟΛΑ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΙΡΝΙΕΤΑΙ. ΕΙΔΙΚΑ ΑΜΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΑ, ΠΟΥ ΠΙΑ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΣΗΜΑ.
        ΥΓ1. Ο ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ. ΟΜΩΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΔΟΥΚΛΩΝΕΤΑΙ. ΤΗΝ ΜΙΑ " αγαπητέ συνεταιρισμέ " ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ " παραιτηθείτε όλοι ". ΕΛΕΟΣ.
       ΥΓ2. Κύρια πολιτικά θα πάμε τις επόμενες μέρες λόγω ανατροπών που έρχονται. ΒΛΕΠΕΤΕ ΔΕΝ ΑΠΛΑ ΒΛΑΚΕΣ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΜΑΦΙΟΖΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ. ΠΟΥ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΛΟΥΜΠΕΣ. ΠΧ ( για τους ψαγμένους ) ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΦΑΝΗ.
       ΥΓ3. Ο ΨΗΛΟΣ ΣΙΣΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΘΗΛΥΚΑ. ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ. ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ και " διηγώντας τα να κλαις."
      

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

« Στη φοιτητριούλα που σ’ έχει ερωτευθεί, θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή…» Σαββόπουλο άκουγα όταν ο γιος μου ο μεγάλος ρώτησε την άποψή μου για το τι να γίνει όταν μεγαλώσει.

Χαμήλωσα τη μουσική, στριφογύρισα στο μυαλό μου τις κλίσεις και τις τάσεις του, τις βαθμολογίες που έχει φέρει από το σχολείο, αλλά και τις ενοράσεις μου για τις πιθανές κενές θέσεις εργασίας της αυριανής κοινωνίας μας.

Δήθεν πλήρης σοφίας, του απαντώ: « Να γίνεις κάτι που να σε γεμίζει.» Μιλάμε ότι αισθάνθηκα σαν τις ευθείες θεωρίες του Κομφούκιου, του Ζαρατούστρα και του Πυθαγόρα που συναλήθευσαν σε κοινό σημείο με την πεντηκονταετή περιδιάβαση μου επί του πλανήτη.

Κι επειδή ο μεγαλύτερος πάντα βιάζεται για την απορρόφηση των συμβουλών του από τον μικρότερο, προχώρησα: « Τι θα σου άρεσε να γίνεις; »

Και το παιδί, δεν μπορώ να πω, απάντησε: « Θέλω να γίνω πολιτικός. Θέλω να ξέρω πάντοτε τα πάντα. Ακόμη και σε περίοδο ύφεσης, να μην έχω θέμα δουλειάς. Με μια τετραετία στη βουλή να εξασφαλίζω ισόβια σύνταξη. Να μην έχω άγχος. Να μην μου μετράει κανείς την παραγωγικότητα και να έχω δωρεάν δημόσια φρουρά όπως τώρα που παρατηρώ ότι τους την πέφτει ο κόσμος. Πάντως λιγότερο φοβούνται σε σχέση με μας που δεν μας ξέρει κανείς.»

Μεγαλώνει το παιδί κι απλώνει μια σκέψη. Να το αποπάρω; Αλλά και πώς ακριβώς να του εξηγήσω , χωρίς να γίνω αντιδραστικός, ότι πολιτικός σημαίνει να παρατήσεις τις ικανότητές σου και να γίνεις απόφοιτος της ανωτάτης κοροϊδευτικής; Κι ότι πρέπει να συμφθείρεσαι με κόσμο που θεωρεί ότι τον υπηρετείς. Περιορίζομαι να σκεφτώ ότι αν το παιδί θέλει τόσο πολύ την πολιτική, ας τελειώσει τουλάχιστον μια σχολή και μετά ας εξαργυρώσει το πτυχίο του ή το ενδιαφέρον του για τα προσωπικά κοινά με όποιο αντάλλαγμα της συνείδησης του. Και στο φινάλε, μπορεί και να αρχίζει να πήζει και το μυαλό του και να το ξανασκεφτεί. Κοντά στα τριάντα θα φτάνει. Ακόμα με μένα θα μιλάει; Ας μιλάει με τη μάνα του όπως ο πρωθυπουργός. Εμένα μακάρι να μου σηκώνεται ακόμα και νάμαι με καμιά αεροσυνοδό, έστω εδάφους Πίπες δεν παίρνονται μόνο σε κενά αέρος.

Αλλά, μου μπήκε η ερώτηση του παιδιού. Και μ’ έπιασαν οι σκέψεις. Πραγματικά, πού τα μάθανε όλα οι πολιτικοί; Υπάρχει μυστική σχολή στην οποίαν μπαίνεις χωρίς να δίνεις εξετάσεις; Γιατί να ταλαιπωρείται κατακαλόκαιρα με διαβάσματα, ενώ μπορώ να το γράψω σε κάποια κομματική κλαδική; Γιατί να μην του δώσω την δυνατότητα να ανασχηματίζεται χωρίς κανένας να μπορεί να καταλάβει αν πέτυχε ή αν απέτυχε σε κάποιο πόστο; Γιατί να μην έχει την καλημέρα του ήρεμη κι εξασφαλισμένο μεθαύριο μέσω κόμματος;

Είσαι ας πούμε γιατρός. Έτσι και σου δώσουνε μια απλή μαθηματική εξίσωση, την έκατσες την βάρκα. Ή είσαι δικηγόρος. Αν σου πουν να κάνεις την πιο απλή χειρουργική τομή, τρέχα γύρευε. Είσαι πολιτικός με πτυχίο οικονομικών; Κανένα πρόβλημα. Εύκολα κουλανδρίζεις το περιβάλλον. Είσαι πολιτικός συνταγματολόγος; Άνετα μαθαίνεις μέσα σε ένα σαββατοκύριακο να συντάσσεις προϋπολογισμούς, να έχεις άποψη για spreads και cds και φυσικά πανάνετα βρίσκεις και τις περιβόητες κυκλικές λύσεις.

Αυτές που θα βρει ο νέος τσάρος. Που τόσο καιρό δεν της έλεγε στα υπουργικά συμβούλια. Που όμως και σαν νούμερο δύο της κυβέρνησης, χαρίζει στην Ελλάδα μας έναν ακόμα τίτλο: Πρέπει από όλες τις χώρες της ευρωζώνης να έχουμε το βαρύτερο αντιπροεδρικό δίδυμο. Διότι μαζί με τον Πάγκαλο, ο Βενιζέλος θα προκαλέσει επαναστατική αλλαγή στις ταμπέλες των ασανσέρ στα ευρωπαϊκά φόρα. Παλιά οι ενδείξεις ασφαλείας γράφανε: «Μέχρι 4 άτομα ή 300 κιλά.» Τώρα τα ίδια θα γράφουν μεν αλλά με την υποσημείωση: « Τα παραπάνω δεν ισχύουν όταν δίπλα σας υπάρχει Έλληνας αντιπρόεδρος. Σε τέτοια περίπτωση παρακαλούμε ελέγξτε το βάρος σας ξανά. Απαγορεύεται η ταυτόχρονη είσοδος στον ανελκυστήρα δύο Ελλήνων αντιπροέδρων. »

Όμως ήταν κι αυτή η δήλωση του Βενιζέλου, που με συνήρπασε: «Φεύγω από την άμυνα και πάω στον πόλεμο. » Κι ευτυχώς για τον άνθρωπο που υπερέβαλε, διότι σε συνθήκες μάχης θα ξέραμε ήδη τον πρώτο νεκρό. Πώς να τρέξει το μαμούθ για να σώσει τον εαυτό του; Βέβαια δεν μίλησε για επίθεση αλλά για πόλεμο. Οπότε μπορεί να θέλει να το παίξει οχυρό Ρούπελ. Ίδιο σωματότυπο έχουν.

Και τα λέω αυτά έχοντας κι ένα άγχος για την εθνική άμυνα που ορφάνεψε. Όσο νάναι είχαμε μια ασφάλεια τόσο καιρό. Όπως είδατε τίποτα δεν έγινε. Διότι ο Βενιζέλος ήταν το τείχος που στήνεται μπροστά στον ικανό εκτελεστή φάουλ. Και μερικές φορές, έβαζε και δίπλα του τον Πάγκαλο, και τέρμα πού να φανεί;

Σκέφτομαι όμως και τον Ευρωπαίο προς τον οποίο θα ριχτεί το κήτος για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Τι να σκεφτεί κι αυτός; Ότι ο Βενιζέλος είναι ο μόνος παχύς Έλληνας αποκλείεται, αφού τόσο καιρό έβλεπε τον προηγούμενο. Μπορεί να αναρωτηθεί γιατί του στείλαμε άλλον τώρα. Είναι καχύποπτος ο οστρογότθος . Μην κοιτάτε που τους λέμε κουτόφραγκους.

Μήπως νομίσει ότι τα λεφτά του πήγανε στην κοιλιά του σωτήρα μας αντί για έργα υποδομών; Μήπως δεν συζητήσει επί της ουσίας και του ζητήσει να έρθει να του κλαφτεί όταν χάσει καμιά πενηνταριά κιλά; Μήπως του πει να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και μετά βλέπουμε;

Όλα τα σκέφτομαι. Πώς ρε παιδί μου πηγαίνεις ρακένδυτος στην εφορία; Πώς ρίχνεις παράλληλα με τον οισοφάγο σου μια γραβάτα σε μια επίσημη πρόσκληση; Μήπως κάνουμε λάθος που στέλνουμε τον Βενιζέλο στους μοχθηρούς εταίρους; Μήπως σχηματίσουν λάθος άποψη για μας; Μήπως δεν τον πιστέψει ότι πεινάει; Μήπως τον πάρει για αγαθιάρη ή τεμπέλη; Μήπως νομίσει ότι ο Έλληνας πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό κι όχι οικονομικό και με τον ανασχηματισμό ο Μανωλιός παρέμεινε τέτοιος αλλά απλά άλλαξε τα ρούχα του; Μήπως νομίσει ότι εδώ κάνουμε πλάκα κι αντί να στείλουμε ξανά τον Ποπάϋ, τώρα του στέλνουμε τον Βρούτο που στο φινάλε είναι από το ίδιο κόμικς;

Ξαναδυνάμωσα την μουσική : «…τζάμπα χαραμίζεις θα πάω να της πω, το νεανικό σου και αγνό ενθουσιασμό.» Πιστεύω ο γιος μου να άκουσε.

Το παιδί όμως τσαντίστηκε: « Ρε μπαμπά θα μεγαλώσεις επιτέλους; Κλείσε αυτόν τον περίεργο. Μιλάει ο υπουργός στην τηλεόραση. Θέλω να τον ακούσω. Όταν γίνω πολιτικός, αυτά θα ακούς; Από τώρα με απαξιώνεις;»

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ

         Είμαστε χώρος δίκαιος. Προσπαθούμε δηλαδή. Κι επομένως δεν παίρνουμε δράμι πίσω από όλα τα μπινελίκια που κατά καιρούς εκτοξέυσαμε προς κάποιους πού όλως τυχαίως μπλέκονται με ποινικές υποθέσεις. Μπινελίκια που είχαν να κάνουν μόνο με αγωνιστικά θέματα. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να στηλιτεύσουμε αυτήν την φοβερή αδικία που ξετυλίγεται μπροστά στα όμματα μας σαν ταινία του Βέγγου.
        Έχουμε τίμιο κράτος; Ποιός Έλληνας πολίτης το εμπιστεύεται; Ποιός δηλαδή δεν θέλει να φύγει όλη η βουλή και να αλλάξει η δικαιοσύνη; Και ποιός δεν θα ήθελε να έχει περισσότερα χρήματα, ούτως ώστε τα παιδιά του να έχουν ιδιωτική παιδεία αλλά  και ο  ίδιος να απολαμβάνει ιδιωτική υγεία; Και ποιός δεν θα ήθελε να βρίσκεται στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, αλλά μόνο για διακοπές; Είπαμε, σήμερα σηκώνουμε τα ψεύτικα γεγονότα και τιμάμε πίσω τους. Όπως εξ άλλου, έτσι κοιτάμε και μια γυναίκα.
         Αφού λοιπόν, δεν εμπιστευόμαστε το κράτος και τις διωκτικές αρχές του, ΠΩΣ δεν καταλαβαίνουμε οτι όλες αυτές οι συλλήψεις και οι προσαγωγές είναι ιστορίες μούφικες; Πώς δεν αντιλαμβανόμεθα οτι όλα αυτά είναι κατηγορίες - φαντάσματα, δημιουργήματα του παρακράτους ούτως ώστε ο κόσμος να αποπροσανατολισθεί από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου; Κι οτι αντί η κάθαρση να ξεκινήσει από ψηλά, να τρέχουν τα ΕΥΠ, ΣΔΟΕ, ΥΠΟΙΚ, ΥΠΠΠ, ΥΔΙΚ και τα λοιπά αρχικά να καθαρίσουν τα γήπεδα;
          Και τι πιάνουνε; Αγνούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟΝ ΤΟΥ. ΔΙΟΤΙ ΕΔΩ ΣΥΛΛΑΒΑΝΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ( ο πρόεδρος του αυτοδιοίκητου ) ΕΠΕΛΕΞΕ για την ΕΠΟ. Πόση αδικία να σηκώσουμε; Και μάλιστα έναν άνθρωπο που είναι διαβητικός. Δηλαδή για την κατάντια μας, φταίνει οι άνθρωποι με κλονισμένη υγεία; Που ακόμα και με τις χειροπέδες στα χέρια, αυτός ο γνήσιος αγωνιστής, βροντοφώναξε: " Άλλη μια χούντα του ΠΑΣΟΚ."
           Πιάσανε τον Τσακογιάννη χωρίς στοιχεία, απλά επειδή είχε δυό όπλα αδήλωτα. Είναι σοβαρά πράματα αυτά; Πιάσανε τον Σταύρο, που το παιδί το έχει φάει η μαύρη κατάθλιψη που δεν μπορεί να δει τόσες μέρες τον πατέρα του. Συνέχεια αιμοπτύσεις και μόλις έγινε λίγο καλύτερα, πετάχτηκε μέχρι το Ρέμμο και προσπάθησε να βοηθήσει μέχρι και τον Ηρακλή ( με τα λεφτά μας ). Και κυνηγάνε τον Μάκη, ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΟΥΤΗΞΟΥΝ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΣΕ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΑΚΙΣΙΟΥ ΘΩΡΑΚΟΣ. ΑΙΣΧΟΣ.
         Και βγάζει κι αυτήν την ευτελή ανακοίνωση ο Αδαμίδης, που τονίζει οτι τον Αχιλλέα δεν τον είχε ψηφίσει λες και τον κατηγορεί κάποιος. ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗΝ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ " να θέσουμε στην διάθεση των διωκτικών αρχών τις δυνάμεις μας." ΚΟΙΝΩΣ: ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ, ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΠΙΛΩΝΕΤΑΙ ( αι λοιπαί αθώαι περιστεραί ). ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ:
              ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΔΗΛΑΔΗ;  ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΤΙ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ, ΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΑΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ THΣ ΑΕΚ " είμαστε μόνοι μας εναντίον των πάντων "; ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΔΑΜΙΔΗ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ; ΦΟΒΑΣΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑ; ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ και δεν θέλω κωλοτούμπες τώρα . ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΕΡΕΣ, ΜΑΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΘΕΙΟΥΣ. ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ. ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ 92.
            Κι επειδή πρέπει να βαράς μόνο δυνατούς, σου προτείνω λευκή περιστερά, ΝΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΙ ΑΕΚΤΖΗΔΙΚΗ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΥ ΣΕ ΕΛΕΓΕ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΟΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΡΙΓΩΤΕΣ ΤΟΥΛΟΥΜΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΕΚ με την σύσταση να μην τις φάει λόγω διαβήτη, ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΣΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, Ή ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ Ή ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ. Αυτό θα έκανα εγώ ξεκάθαρα ΚΑΙ ΘΑΣΚΑΓΑ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ ΜΟΛΙΣ ΕΦΕΥΓΑ ΑΝΕΤΟΣ ΠΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΠΡΑΒΟΥΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ, ΠΟΛΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.
      ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΝΤΕΜΗ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΙΝ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΙΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΣΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΣ, ΟΠΟΤΕ ΕΙΠΕΣ ΝΑ ΠΑΣ  ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ;
        ΥΓ1.   Ο ΜΠΕΟΣ ( " καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται." ) ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΑΜΗΣΕΙ.
        ΥΓ2. ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ LIVE ΚΙ άρα να τα βάλουμε σε κουίζ ( εύκολο αφού έχουν γραφτεί όλα εδώ μέσα ):
                  - Ποιός έχει ξενώνα στην ορεινή Κορινθία;
                  - Με ποιό σκεύος τρώτε φαγητό;
                  - Σας αρέσει σαν σκηνοθέτης ο Κακογιάννης;
                  - Τον μπαμπά σας τον αγαπάτε;
                  - Έχει καλές τιμές ο PM;
                  - Θέλετε Μήτσους ή τα πρόβατα;
                  - ΓΚΑ, κάνει μόνο το τεράποδο;
                  - Σας αρέσουν τα διαμάντια;
                  - Ποιός ήταν ο παππούς του Ησαύ;
       ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΑΣΟΚ που βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο ( Νικητιάδης ). ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙΠΟΤΑ.
          ΥΓ3. ΑΔΑΜΙΔΗ ΧΑΡΙΣΕ ΕΝΑ ΜΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΙΜΟΠΤΥΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΜΟΝΟ 43. ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΕΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΑΣ.
          ΥΓ4. ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΛΕΩ : ΑΘΩΟΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ ( PM ).
          YΓ5. ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑΣΕ Η ΑΥΛΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΘΕΡΟΥΣ. ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙ Η GREEN PEACE ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΑΝΘΗ. ΚΡΙΝΑΤΑ, ΑΣΥΛΛΗΠΤΑ. ΦΑΣΑΡΙΕΣ ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ. ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΦΤΥΣΩ ΕΝΑ ΑΡΧΙΔΙ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΚΟΨΑ ΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ.
        

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

          Δηλαδή των ερασιτεχνών. Και μόνο που ακούω ερασιτέχνη, ρομαντικό, ιδεολόγο, μου 'ρχεται εμετός. Όχι οτι τον κατηγορώ. Καλά κάνει και είναι έτσι. Όπως καλά κάνει και ο κοπρολάγνος που αδειάζει βυτία στο κρεβάτι του. Εμένα με ενοχλεί όταν το ερασιτεχνικό χρειάζεται και λεφτά για να ζήσει. Δήθεν οδοιπορικά και δήθεν και λοιπά. Τα ξέρετε. Όπως ξέρετε και του κώλου τα εννιάμερα ή την βγάλαμε καθαρή κι απόψε.
          Κι είναι απολαυστικός κάποιος ανώνυμος, που τα βάζει μαζί μου. Αναρωτάται το νούμερο το χρηματοδοτούμενο, " πώς απέκτησα εταιρεία."  Πού να πάει το μυαλό του οτι την έφτιαξα λιθάρι λιθάρι μόνος; Σου λέει δεν γίνεται. Αφού εγώ δεν μπόρεσα ( όχι οτι προσπάθησε κιόλας ). Πού να σκεφτεί οτι ακόμα κι ο Ωνάσης τα έκανε όλα με τα μέσα που είχε. ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΕΚ, ΑΥΤΑ ΛΕΕΙ. ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ. Κι όχι οτι είμαι Ωνάσης, αλλά έχει πλάκα που έφτιαξα ολομόναχος μια εταιρεία αυτοδύναμη, καθόλου διαπλεκόμενη, από τις κορυφαίες των Βαλκανίων. Χωρίς τραπεζικό δανεισμό κι από τις ελάχιστες που δεν μείωσαν τις θέσεις εργασίας ή τους μισθούς της.
             Περιαυτολογώ; Όχι. Απαντώ στο γιατί " δεν πάω για να κάνω αντιπολίτευση." ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΕ ΠΟΙΟΝ; ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ; ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΕΚ; ΚΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΟ, ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ; ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΘΕΛΚΤΙΚΗ;
               ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΑΛΑΚΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΠΟΥΣΤΑΣ. ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΩ.
            Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω οτι τα πάντα γίνονται για την καρέκλα, το κονόμι και την υστεροφημία. Τόσα χρόνια είδα το σύστημα κι εκεί κατέληξα. ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,  ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΣΤΟ ΠΟΠΟΛΟ.
            ΣΤΗΝ ΑΕΚ, ΤΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ;
             Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ, ας την πούμε μάνα, ΠΟΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ; ΤΟ " μπροστά από τον Νεστορίδη υπάρχει ο Ανατωλιοτάκης", ΤΟ  " αεκάρα για πάντα " που υπάρχει διότι έφερε 200 χιλιάρικα τότε, ή ΤΟ  ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ που καλείται να φέρει 1 μύριο και να αποσυρθεί ο ΔΧ; ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ.
             ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΑΠΛΟ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕΚ ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΤΟΥ; ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΧΙ. ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΩΤΗ; ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑΙ. ΠΩΣ; ΜΟΝΟ ΜΕ ΛΕΦΤΑ. Τόσο αστείο αυτό για ερασιτέχνες.
             ΚΙ ΑΦΟΥ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ αφού βρεθεί αυτός, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΛΟΥΣΤΕΙ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ που έδωσε το δαχτυλίδι σε αυτόν ( ο επιχειρηματίας - ειδικά στην ερασιτεχνική που δεν δημιουργεί άμεσα κέρδη - δεν έχει χρόνο ) ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΛΕΦΤΑ.
            ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΕΝΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΝΑ ΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΤΑ 10% ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΘΛΗΤΩΝ, ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ;
            Φυσικά αυτή είναι μιά αντίφαση των εληνικών νόμων. ΕΝΤΑΞΕΙ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ; ΤΟ ΚΕΝΟ ΝΟΜΟΥ ΔΕΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ; ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ ΠΟΥ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΑΤΟΥΣ. ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΕΝΟΧΟΥΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ;
             Κι είναι αστείο να προκαλούμαι για κατάθεση απόψεων σαν αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση σε ποιόν; ΣΕ ΑΥΤΟΝ , κατά ανώνυμο, ΠΟΥ ΜΕ ΕΧΕΙ ΜΠΟΥΚΩΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ;  ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑ Ή ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ;  ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ, ΕΝΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ.
           ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ, όσο το έχω παρακολουθήσει. Ο ΔΧ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Ή ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΟΣΜΙΚΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ; ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ή ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΛΙΓΔΙΑΡΗΣ;
             Και να πω και κάτι άλλο. Όλα τα παιδάκια με τα ροπαλάκια είναι ίδια. ΟΣΟ ΜΑΣΤΟΥΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΑΣΤΟΥΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤ. ΚΑΙ ΠΛΑΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΧΑΒΑΛΕΣ ΚΑΙ ΓΙ ' ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ.
              Σωστή κουβέντα η " όποιος αγαπάει την ΑΕΚ κάτω από θεσμικό πλαίσιο, αγαπάει τον εαυτό του κύρια. Θέλω να είμαι απλό μέλος, μια που το ξέρω καλύτερα." ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ ΠΟΥ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ. Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΑΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ. ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ.
           Κι αν θέλει σε αυτό το blog, το πανελεύθερο,  κάποιος να μιλήσει για κάποια πουστιά, καλύτερα να κοιταχτεί στον καθρέφτη. ΕΓΩ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΕ 2000 ΑΤΟΜΑ, ΕΧΩ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΦΟΡΑΝΕ ΦΑΝΕΛΛΕΣ ΤΗΣ ORIGINAL. ΟΥΤΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΑ, ΑΛΛΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΚΟΝΚΛΑΒΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ.
          Αγαπητέ ανώνυμε, συνέχισε να νομίζεις οτι κάνω πόλεμο. ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΝΩ. ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ. ΟΠΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΕΧΩ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ. ΚΙ ΑΝ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΑΕΚΤΖΗΣ, ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΖΑΜΠΑ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ, ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΕΚ , ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑΩ ΤΑ ΚΑΛΑ; ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ, παλιομαλάκα, ΟΤΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΙ ΑΡΑ ΚΑΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ. ΚΙ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ. ΕΝΩ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΛΑ.
         ΥΓ1. Τα αποτελέσματα τα έχουμε πει για τις εκλογές. Ο Γ. δεν μπορεί να αποδείξει αυτά για τα οποία εκλήθη. Ο ΔΧ έφυγε; Όχι βέβαια. ΑΓΙΟΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΤΡΩΕΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ FRONT MEN KAI MAZI TOY ΠΗΡΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ. Ε, ΤΩΡΑ ΣΤΑ 50 ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ; Α ΡΕ ΚΑΡΑΝΟΥΤΣΟ. ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΕΔΕΙΞΕΣ. " ¨εχεις μυαλό εσύ."
            ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΔΕΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ.
                  ΚΑΛΗ ΨΗΦΟ Ή ΚΑΛΟ ΨΟΦΟ.
         ΜΕΓΑΛΕ ΣΕ ΚΑΛΕΣΑ. ΚΟΙΤΑ ΜΗΝ ΠΑΘΕΙΣ ΖΑΠΛΑΜΑ. ΒΛΑΚΑ ΤΟΥ ΠΕΝΤΟΧΙΛΙΑΡΟΥ. ΤΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟΤΕ Ο ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ; ΠΟΥ ΤΑ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΩΡΑ ΜΑΛΛΟΝ.
                     ΡΕ ΤΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΠΟΣΟ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΝΑ ΤΡΑΒΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΠΟΣΟ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ( ΔΧ ) ΤΟΥΣ ΙΔΩΤΙΚΟΥΣ. ΠΟΣΟ ΓΑΜΗΣΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ, κι ας μείνουν οι τίποτες με την ιδέα. ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ.
       ΥΓ2. ΚΙ ΟΧΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. ΕΓΩ, ΣΑΝ ΑΤΟΜΟ ΔΙΝΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Η ΠΑΕ ΚΙ ΑΣ ΒΛΕΠΩ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ ΤΑ ΤΖΑΜΠΑ ΛΑΜΟΓΙΑ. ΕΣΥ ΠΑΡΕ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΤΟ 10% ΚΑΙ ΚΡΑΤΑ ΤΟ 1% ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ.  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΣΤ' ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΤΟ 1% ΓΙΑ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙΣ, ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΜΟΑΖΕΙ. ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. ΣΠΑΣΤΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΠΙΤΟΥΡΑ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ. ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΘΕΜΑ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΒΡΩΜΙΑ ΣΑΣ Ή ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ. ΕΙΣΤΕ ΚΚΕ; ΣΤ' ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΕΙΣΤΕ ΝΔ; ΕΙΣΤΕ ΠΑΣΟΚ; ΒΡΕ ΣΤ' ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΛΑ.
               

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

            Θα μιλήσει ο λαός; Θα αποφασίσει το αφεντικό; Αυτήν την φορά, στην ερασιτεχνική ΑΕΚ. Στη Μάνα. ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ. Σαν να αποφασίζει μια οικογένεια για την ιεραρχία της, με βάση την ψήφο των άλλων. Των γειτόνων. Υπερβολικό αυτό που λέω; Φυσικά, αλλά υπάρχει και ανάλυση.
             Τα τρία ψηφοδέλτια, έχουν κάτι να χωρίσουν; Έχουν ιδεολογικές διαφορές και προσεγγίσεις στα θέματα της μάνας; Τι θέλει μια μάνα συνταξιούχα; Να την προσέχουν τα παιδιά και κύρια ΝΑ ΤΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ για τα τμήματα που γουστάρει να έχει ενεργά. Κι όποιο ψηφοδέλτιο και να βγει, θεωρητικά έχει και την βοήθεια της ΠΑΕ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΚΟΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΕ, ΚΙ ΑΡΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ;
            Πού να ξέρω και γιατί να με ενδιαφέρει; ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΩ ΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. ΤΟ ΛΕΩ ΞΕΚΑΘΑΡΑ. Και δεν έχω θέμα οικονομικό. ΕΧΩ ΘΕΜΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣ.
            ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ; ΑΚΟΥΣΤΕ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ:
           Οι μεν της οργάνωσης, ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΧ, που τον θέλουν πάλι στην εξέδρα, έχουν φωνή " αεκάρα για πάντα." ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ Ο ΚΑΡΑΝΟΥΤΣΟΣ, ιδιοκτήτης καφενείου, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΥΡΑ Ρ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΛΕΦΤΑ. ΑΠΟ ΚΙ ΩΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΙΣΟΤΙΜΟΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΤΑ ΕΣΚΑΓΕ. ΒΑΡΥ; ΒΑΡΥΤΑΤΟ. ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΩΝΑΣΗ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΙΣΙΑ ΚΙ ΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΛΙΜΙΤΖΟΥΡΑ. ΚΙ ΑΡΑ, ΟΣΟ ΤΟΝ ΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΙΕΡ Ή ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗ Ή ΤΟΝ ΣΟΥΒΛΑΤΖΗ Ή ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ, ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΜΟΥ ΤΡΥΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΥΤΗ.
         ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΡΩΕΙ ΤΑ "ΣΟΥΣΙΑ" ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΡΦΑΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΒΙΑΣ.
       Ήθελα να ήξερα, ποιόν μπορεί να εμπνεύσει το " με τον Νέστορα για την ΑΕΚ." Μόνο την ηλικία να δεις αυτών που ψηφίζουν, εύκολα καταλαβαίνεις ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΧ ΓΙΑ ΔΙΧΑΣΜΟ.  ΕΔΩ, ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑΡΗ ΠΟΥ ΜΟΝΙΜΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ;  ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΙ ΑΥΤΟΙ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΜΕ ΜΠΑΣΚΕΤ Ή ΑΛΛΑ ΕΥΑΓΗ ΑΘΛΗΜΑΤΑ; Ή ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΙ κι΄όντες άφραγκοι γυρνούν πάλι σε κάποιο αποκούμπι που λέγεται ΑΕΚ. Ούτε ο Σεραφείδης δεν έφαγε την πεπονόφλουδα.
          Είναι σοβαρό το τρίτο ψηφοδέλτιο; Του μικροεφοπλιστή που το όνομα του ξεκινάει από Γ. ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ. " Μαζί για την ΑΕΚ." ΑΠΛΑ ΠΡΑΜΑΤΑ. ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ. Κι εδώ αποκαλύπτω, οτι ευγενικά αρνήθηκα την πρόταση για συμμετοχή. ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΒΟΗΘΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΑΙΝΟΜΑΙ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΛΑΒΩΣΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΘΗΚΕ ΣΤΟ PRESIDENT ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΔΧ. ΤΟΝ ΚΕΦΑΛΑ, τον ιδιοκτήτη, ΠΑΡΕΑ ΤΟΝ ΕΧΩ ΣΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ( για τους ψαγμένους ).
           Φυσικά άκλαυτο θα πάει το σοβαρό ψηφοδέλτιο. Γιατί; ΔΙΟΤΙ " ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ."  ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΝΟΥΜΕΡΟ Ή ΑΠΛΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ ΜΕ ΚΑΛΟ ΛΕΓΕΙΝ, ΒΑΖΩ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΟΥ ΑΛΛΟΙΩΣ. ΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ.  ΜΕΧΡΙ ΚΙ Ο ΤΙΠΟΤΑΣ ΔΧ ΑΠΕΚΤΗΣΕ FRONT MEN. ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΣΥΓΝΩΜΗ, ΤΗΣ ΑΕΚ.
          Κρατώ το γράμμα της ανακοίνωσης της μάζωξης. ΚΑΙ ΣΠΑΩ ΠΛΑΚΑ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΝΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑ:
        - Δικαίωμα ψήφου έχουν "οι ταμειακώς εντάξει μέχρι και 31/12/2010."
        - Όσοι όμως θέλουν, μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους ή μέσω τράπεζας ή πριν την συνέλευση.
         Και ρωτάω: ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΟΤΑΝ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ;  ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΤΟΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ; ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ; ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΠΑΕΙ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ. ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙ; ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 9 ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΚΑΝΕΝΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.
          ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ Γ,  ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΔΧ; ΚΙ ΟΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΕΚ ΦΥΣΙΚΑ. ΠΑΛΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΜΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.  ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΡΑΤΟ Ή ΑΟΡΑΤΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ.
            ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΗΓΗΣΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΠΕΧΩ.  ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΔΧ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. ΑΝ ΑΓΑΠΑΓΑΝΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΑΥΤΟΙ, ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΑΓΑΝ ΑΛΛΟΙΩΣ. ΑΛΛΑ ΕΛΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΜΕΣΩ ΑΕΚ. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΙΩΣ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΩ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ, ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΟΛΑ. ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΘΩ; ΕΛΑΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΜΕΧΡΙ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟ. ΘΑ ΒΓΑΛΩ ΛΟΓΟ ΕΝΑΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΠΑΡΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ; ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥ ( 10% ) ΤΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ; ΑΥΤΑ ΑΣ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΣΚΑΚΙΑ Ή ΤΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ Ή ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΑΘΛΗΜΑΤΑ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟ.
          Ο ΔΧ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΘΕΛΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ; Ο ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ; ΠΟΤΕ Ο ΔΧ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΝΤΡΟΠΗ; ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΛΑΤΣΗΣ; ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΜΠΟΥΝΡΑΓΚΟΥΕΝΙΟ ΚΙ ΟΧΙ Ο ΚΟΝΤΟΕΣ; Ο Γ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ;  ΕΙΝΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΩΣΕΙ;
            ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ ΣΑΣ. ΤΟΝ ΚΑΡΑΝΟΥΤΣΟ ΣΑΣ. ΨΗΦΕΙΣΤΕ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΔΑΓΚΩΤΑ. ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΗ ΣΤΗ ΜΑΝΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΤΡΑΤΕ; ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΑΕΚ = ΕΛΛΑΣ.
      ΥΓ. Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΕ, ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ;
ΑΠΛΑ ΠΡΑΜΑΤΑ. Η ΒΟΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΔΧ.  ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΒΓΑΖΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΤΗΝ ΦΑΤΣΑ ΤΗΣ. ΚΙ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ.            

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ

           Ναι, βεβαίως. Συνετελέσθη κι αυτό και φέτος. Τα κατάλληλα χρήματα εδόθησαν στην ΑΕΚ μου και μας. Τα τρία εισιτήρια αγοράσθηκαν, ή πιο sic ανανεώθηκαν οι περσινές θέσεις με την αντίστοιχη επιβάρυνση, αφού πλέον κι εγώ τα παιδιά μου τα βλέπω ως συνομίληκους με σχετικόν εισόδημα. Στην θύρα 7 που μου άρεσε διότι εύκολα καθόσουν όπου ήθελες. Να κάθισα δυό φορές στην αριθμημένη θέση; Άντε τώρα νάθελα να κάνω φασαρίες και να με βρίσκανε από κάποιο ηλεκτρονικό εισιτήριο.
             Και το έκανα, παρά τα λάθη που βλέπω οτι εξακολουθούν να γίνονται. Κι εντοπίζομαι νέτα σκέτα στο θέμα του τεχνικού διευθυντή. Τα έχουμε ξαναπεί. Σαν προσωπικός σύμβουλος της διοίκησης σε θέματα καθαρά τεχνικά, είναι σπουδαίο το πόστο του. Κι εδώ τι βλέπουμε; Οτι θα γίνει η αποχώρηση του τον Σεπτέμβριο. Που δεν με χαλάει μεν, αλλά τον προπονητή ποιός θα τον κρίνει; Και καλά άντε και βρίσκουμε έναν άλλον. Αυτός θα τα έχει όλα στο τσεπάκι του;
            Γιατί αυτός να μην παίξει το πολιτικό χαρτί του, " οτι παρέλαβε καμένη γη;" Κι εγώ το ίδιο θα έκανα. Και σε μια φάση στην οποία ο μεν Γκρέταρσον πρακτικά μόνο ταξίδια κάνει, ο δε Χιμένεθ ψάχνεται ανά 2 εβδομάδες μπας και βρει καμιά ομάδα στην Ισπανία και την κάνει. Σπουδαίο αυτό; Σαν αποχώρηση, όχι. Σιγά τα ωά. Άλλο είναι το θέμα. Οτι επειδή πρακτικά η ομάδα χτίζεται πάνω στις επιλογές του, μια τυχόν αποχώρηση του, τι συναισθήματα θα προκαλούσε στους παίκτες , δανεικούς ή αγορασμένους, που θα έχει κουβαλήσει. ΓΙΑΤΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙ;
          Αυτό είναι που βρίσκω σαν πιθανό κίνδυνο εν όψει της νέας χρονιάς : Το απροετοίμαστο και την προχειρότητα της διοίκησης. Και δεν μιλάμε για ένα πλάγιο μπακ απλά. Μιλάμε για προπονητή και τεχνικό διευθυντή. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ Β ΚΑΙ ΤΟ Γ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ.
       " Και καλά τα βλέπεις αυτά. Γιατί πήγες και πήρες εισιτήρια;" Για δυό λόγους: Πρώτον διότι θεωρώντας σίγουρο το πρωτάθλημα για το λιμάνι, αποφορτίζεται η ομάδα αλλά κι εγώ. Χειρότερα να πάμε, αποκλείεται σε σχέση με πέρσι. Άσε που θα κρίνουμε επιτέλους και τον Μανόλο που θα έχει κάνει την προετοιμασία και θα έχει σχεδιάσει την ιθαγενή Σεβίλλη.
       Και δεύτερον, διότι απλά είμαι άρρωστος με την ΑΕΚ. Να μην το πω; Κι είναι γνωστό οτι ο έρωτας θεωρείται ασθένεια στην ψυχολογία κι ο Γιάλομ ποτέ δεν αναλαμβάνει ανθρώπους ερωτευμένους. Αλλά δεν πάω σε αυτόν. Πάω στο γήπεδο για να βοηθήσω όσο μπορώ. Θεωρώντας οτι τώρα, με έχει πιο πολύ ανάγκη η ομάδα. Άμα σάρωνε, θα είχε πολλούς άλλους να καλύψουν την θέση μου είτε ηχητικά είτε οικονομικά. Κι αυτό το λέω χωρίς να ασκώ καμία κριτική στον οποιοδήποτε συνασθενή μου που  το βλέπει αλλοιώς.
           Ούτε για καναπεδάτο μιλάω ούτε για τίποτα. Αυτά είναι μπαρούφες για κάποιους αγωνιστές του ΠΑΜΕ που προτιμούν την οργάνωση τους από την σημαία της ΑΕΚ. Κι ελπίζω πάνω από όλα. Σε μια υπέρβαση. Σε μια αγωνιστικότητα αλλά και στην δήλωση του προέδρου: " Θα φτύνουν αίμα για να μας κερδίσουν." Ας δω τουλάχιστον αυτό το μέταλλο. Κάτι είναι κι αυτό.
                                           ΖΗΤΩ Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΗΤΟΣ.
       ΥΓ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΘΕΣΗ ΟΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ. ΔΕΘΗΚΑ ΚΑΠΟΥ; ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΔΙΝΩ. ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ, μαλάκα της οικονομικής πολιτικής, ΑΝ ΘΕΛΩ ΑΠΟ ΤΗΝ 7 ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ Ρ, ΘΑ ΜΟΥ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ;
    ΝΟΥΜΕΡΟ ΓΑΒΡΕ ΕΘΝΙΚΑΚΙΑ. ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ.
            ΤΟ ΡΩΤΑΩ ΡΗΤΟΡΙΚΑ; ΟΧΙ ΒΡΕ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΛΙΑ.
                ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ, ΚΙ ΕΓΩ  ΣΤΗΝ ΑΝΕΣΗ ΜΟΥ.
             ΜΟΥ ΤΗΝ ΔΙΝΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΕ ΤΟ " ORIGINAL ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ."
                         ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ

             Από τις πολύ αγαπημένες μου τραγουδίστριες. Σας συστήνω ένα δισκάκι της με τον τίτλο
" Δρόμοι που αγάπησα." Μεγαλείο στίχων και φωνής. Σας το προτείνω σε ζωντανή εκτέλεση από το Κύτταρο. Μια εκτελέστρια όμως, που αδίκησε τον εαυτό της με βάση τις προσωπικές της επιλογές. Που τελικά αυτοταλαιπωρείται.
             Όπως κι εμείς οι Έλληνες με τα βαθύτατα δημοκρατικά μας συναισθήματα και την απεριόριστη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη. ΑΡΚΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΟΥΝ, ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΙΘΑΝΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ. ΑΛΛΟΙΩΣ; Ε, ΤΟΤΕ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ. Ή ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ, ΤΟΥ ΟΦΗ, ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΤΗ, ΤΟΥ ΜΠΟΡΟΒΗΛΟΥ, ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΟΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤ Ή ΤΟΥ ΚΟΥΓΙΑ με τις κασέτες και τα στημένα για να ανεβεί η Πάτρα.
               ΓΙΓΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΑ. ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΡΧΙΔΙΑ ΝΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΓΥΡΝΑΕΙ ΑΝΑΣΤΡΟΦΑ.
         Δρόμοι παράλληλοι λοιπόν. ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ. ΗΞΕΙΣ, ΑΦΙΞΕΙΣ, ΟΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΕΜΩ ΘΝΗΞΕΙΣ. ΠΟΙΑ ΒΙΤΑΛΗ ΜΩΡΕ; Η ΠΥΘΙΑ. ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ. ΤΙ; ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Ο ΠΟΥΣΤΗΣ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ; ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟΥ ΔΕΙΞΩ. ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΘΑ ΤΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ. ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΜΑΛΑΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΚΡΑΒΑΡΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΕΓΙΝΕ.
            Διότι είναι αστείο ο Ηρακλής να κάνει μηνύσεις και ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ. Είναι γλαφυρό οι άνθρωποι του ΟΦΗ και της ΑΕΚ να πληρώνουν με το νέο νόμισμα που λέγεται " διακανονισμός ", αλλά μόλις οι λογιστές βεβαιώνουν το ένα βήμα πριν την πτώχευση, να επαναστατούν και να μιλούν για παρασκηνιακές ίντριγκες. Άσε τα Τρίκαλα που πίστευαν οτι μόλις γινόντουσαν ΠΑΕ, θα διαγράφονταν τα χρέη τους που τα είχαν σαν ΤΑΠ. ΚΑΙ ΖΗΤΑΓΑΝΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.
           Απίστευτα πράματα. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΛΗΞΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ. ΕΔΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΙΚ. Ο,ΤΙ ΕΒΛΕΠΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ( να μην πάω παραπίσω ) ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΑΜΦΟΤΕΡΙΖΟΥΣΑ ΨΕΥΤΙΚΗ ΟΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ, άμοιρε νομά της κατοικημένης Σαχάρας.
        ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ; ΑΠΑΙΤΩ ΙΣΟΝΟΜΙΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ. ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ.
          ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΛΟΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΛΑ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ. ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΤ' ΕΥΘΕΙΑΝ ΟΙ ΦΑΚΕΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΕΦΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΔΝΤ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΙΟ ΑΣΤΕΙΟ ΠΡΑΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ. ΕΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΑΚΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ. ΘΥΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗ Ή ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΡΧΗ; ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ; ΕΚΕΙ, ΠΩΣ ΘΡΙΑΜΒΕΥΕ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΑΙΖΑΜΕ; ΗΜΑΣΤΑΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΥΑΛΟ;
         ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ, ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΗΣ ΦΙΦΑ. ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΕΙ; Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ CONFERENCE ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ ΤΟ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΧΕΛΗΔΟΝΑ; ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ; ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΟΥΜΕ; ΔΗΛΑΔΗ; ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΓΑΜΕ ΟΛΗΝΑ; ΕΜΕΙΣ, που είμαστε οι απόγονοι του Πλάτωνα;
        ΜΠΑ. ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ. ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΗΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΚΙ Ο ΠΟΛΥΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ. ΑΣΕ ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ. ΟΛΟΙ ΘΕΛΑΝΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΨΗΛΟ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΒΙΤΑΛΗ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΟΤΑΝ. ΑΓΧΩΝΟΤΑΝ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ.
               Κι αφού στον κόσμο κανέναν δεν μισώ και θέλω να σκοτώσω, φοβάμαι μην καμιά φορά το στρέψω στον εαυτό μου ( ΜΕΓΑΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ). ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ ΝΟΜΟΥΣ. ΤΟΥΣ ΘΕΛΩ ΟΜΩΣ ΣΑΝ ΟΡΤΑΝΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟ ΚΗΠΟΥΡΟ ΔΙΟΤΙ ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ. ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΑ ΜΟΥ. ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ.
            ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ; ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΥΘΕΙΕΣ ΤΕΜΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ.
        ΥΓ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ. ΚΙ Ο ΜΠΕΝΥ ΕΧΕΙ ΔΟΓΜΑ: " ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ. ΑΚΙΝΗΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ." ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΧΟΝΤΡΟ ΦΙΔΙ; ΣΕ ΝΑΡΚΩΝΕΙ ΑΜΑ ΤΟΝ ΚΟΙΤΑΣ ΣΤΑ ΙΣΙΑ.
             ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΕΙΔΑ. 

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ

Εγώ τώρα, κι επειδή δεν τα καταφέρνω και τόσο πολύ στα οικονομικά, να ρωτήσω κάτι; Οι δικοί μας πολιτικοί, ας πούμε ότι είναι άσχετοι στα πλην και στα συν, παρά την καραμπινάτη γνώση μιζομαθηματικών. Οι ξένοι που φέρανε το πρώτο μνημόνιο, δεν βλέπανε ότι θα αποτύχει; Υποτίθεται ότι γνωρίζουν κάτι παραπάνω.

Όλοι αυτοί οι τύποι οι ξενόφερτοι, γιατί είναι σίγουροι για την επιτυχία του δεύτερου μνημόνιου; Εμείς γιατί τους δίνουμε μια ακόμη ευκαιρία; Είμαστε μεγαλόψυχοι; Κι άντε κι είμαστε. Τα αφεντικά των δημόσιων ξένων υπαλλήλων, που τόσο πολύ κόπτονται για μας, δεν έχουν προβληματισθεί με τα όργανα τους; Μήπως δεν είναι αυτός ο σκοπός τους;

Υπάρχει θέμα κάπου. Την μια ακούγαμε για χρεοκοπία τον Ιούλιο, την άλλη ότι δεν υπάρχει ρευστό στην ευρωζώνη και την τρίτη έβγαινε κάποια αγάμητη γερμανίδα κι έλεγε ότι πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα για να μην γίνει της πουτάνας γενικώς. Κάτι δεν μου κολλάει.

Κι εδώ, δεν βλέπουμε στο τσίρκο έναν θαυματοποιό που βγάζει ένα κουνέλι από κάποιο τριμμένο καπέλο. Εδώ μιλάμε ότι την επόμενη μέρα βρέθηκαν 110 δις έκτακτης βοήθειας , εν μέσω κρίσης, και ρίχνονται στην χώρα των « άχρηστων » που και, δεν ξέρει τι να τα κάνει, αλλά και βυθίζεται παραπάνω στο τέλμα. Δεν το έχω ξανακούσει αυτό. Δεν μπορείς να πληρώσεις τα δανεικά σου στην τράπεζα κι η τράπεζα σου δίνει κι άλλα; Παράξενα τα οικονομικά τελικά.

Και βλέπω κι έναν χεσμένο μαύρο που το παίζει πρόεδρος της πλανηταρχίας, να κόβει βόλτες σε κάτι κήπους με έναν στρατοκράτη που δεν βλέπει τίποτα πέρα από το γίσο του καπέλου του, κι ασχολείται με κάποιο 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τι γίνεται ρε παιδιά; Κάτι δεν πάει καλά. Γιατί αποκτώ την αίσθηση ότι με υπερδανείζουν για να πάρουν τα πλούτη της χώρας πιο φθηνά;

Είπαμε όμως ότι οικονομικά δεν ξέρω. Ξέρω όμως από πληροφορίες, ότι για το 30% του ΟΤΕ πλήρωσαν τέσσερα δισεκατομμύρια και ξαφνικά απέκτησαν το 10% του οργανισμού με μόλις το ένα δέκατο της τιμής. Τι έγινε; Υποτίμηση της εταιρείας; Δεν μιλάμε πια στα τηλέφωνα; Δεν ανεβαίνει το διαδίκτυο; Δεν βλέπω στους δημοσιευμένους ισολογισμούς της εταιρείας, ότι αυξάνονται τα κέρδη της; Η κερδοφόρα εταιρεία χάνει τον αέρα της;

Και στο μόνο που καταλήγει το μυαλό μου είναι ότι οι διοικούντες αυτήν την χώρα, πάντα δημοκρατικά εκλεγμένοι, έχουν πιαστεί σε ένα εμπορικό παιχνίδι που δεν έχουν την γνώση ή την εμπειρία να το παίξουν. Είναι άπειροι τουλάχιστον. Είναι το πιο μαλακό που μπορώ να καταθέσω. Διότι αν γυρίσω την πλάκα, εύκολα, και μόνο με αποχρώσες ενδείξεις, θα μίλαγα για εγκάθετους πράκτορες διορισμένους σε αποστολή τύπου Σαντάμ, Καντάφι, Λάντεν ή οτιδήποτε άλλο σκουληκοειδές κυκλοφορεί στον πλανήτη.

Και οι Έλληνες πολιτικοί , δεχόμενος μόνο την ανεπάρκεια τους, μοιάζουν σαν να τους έχει κρεμάσει κάποιος μια βόμβα και τους φωνάζει: « Ή σκάτε, κρατάτε τις καρέκλες σας και παίρνετε ακόμα όποια μίζα μπορείτε, ή σας στέλνουμε μια καμαριέρα και σας κάνουμε ανθρώπους με στροσκανίτιδα.» . Που κοινώς μεταφράζεται ως εξής: Ή ψηφίζετε τα μέτρα και φυσικά αύριο δεν έχετε πλέον πολιτική καριέρα, ή δεν συναινείτε καταστρέφοντας δήθεν την χώρα οπότε το ποίμνιο, που το έχουμε έτοιμο, σας κατασπαράζει πάραυτα. Όπως και να έχει το θέμα βέβαια, ο λαός διψάει για αίμα κι άρα κορίτσια, από το σπίτι σας θα βγαίνετε μεταμφιεσμένες γκόμενες. Κι ο λαός δεν ψάχνει και πολύ παλιά. Είναι γνωστό ότι μνήμη δεν έχει και μεγάλη. Τρώει το εύκολο. Έναν σοσιαλισμό ας πούμε, που εύκολα του παρέδωσε την βόμβα ο ανιψιός του εθνάρχη.

Κι εδώ βέβαια, στην άκρη του νότου, γίνεται ένα σημαντικότατο πείραμα. Στον πιο απείθαρχο λαό, στο λιγότερο κόστος της παγκόσμιας οικονομίας, λαμβάνονται τα μέτρα που θα γενικευθούν δεξιά κι αριστερά αργότερα, μετά την πτώχευση που είναι αδύνατον να μην γίνει, κι ο καθένας θα ζητάει τα λεφτά του πίσω ψάχνοντας στα σεντούκια για τον εξαφανισμένο χρυσό ή το τυπωμένο χρήμα ή το προφορικό μέσω πιστωτικών καρτών. Α, και τα παράγωγα του χρηματιστηρίου των αξιών.

Μιλάμε για πλάκα, που την πληρώνουμε εμείς λόγω Γερμανίας. Τι να κάνω; Αφού το ολοκαυτωμένο λόμπυ, ακόμα δεν έχει πάρει την εκδίκηση που ορκίστηκε τότε παλιά στις λέσχες του. Και δεν τους βλέπω τους ναζί να φτύνουν το γάλα της μάνας τους ακριβώς, αλλά να ψάχνουν να βρουν το βυζί της. Τους βλέπω γνήσιους σαμουράι να αυτοκτονούν στις στράσε οικιοθελώς με ελληνικά ξυραφάκια Bic χωρίς Μπέλσεν ή Μαουτχάουζεν.

Δεν είναι στόχος η Ελλάδα, που όμως θα ματώσει σε αυτόν τον πόλεμο. Μοιραία. Ποιος δεν βαρέθηκε, πλήν κομματόσκυλου, να ακούει Αντρέα, Άκη, Γιάννο ή Λαλιώτη; Ποιος δεν βαρέθηκε μια κάποια αριστερά, που ακόμα δεν έχουν παίξει τα ΜΜΕ ότι στο γερμανικό κοινοβούλιο, αυτός που δεν ήθελε στήριξη της Ελλάδας ήταν ο ανατολικογερμανός, νούμερο τρία στην ιεραρχία του πάλαι ποτέ κομουνιστικού κόμματος;

Τέλος πάντων κι επειδή έχω αρχίσει και βαριέμαι να μιλάω για παγκόσμιους οργανοπαίκτες χάνοντας τον ήλιο και την μουσική της Ελλάδας, καιρός είναι να καταλάβει ο λαός ότι, ή γίνεται σύμμαχος με την πλανηταρχία, ή εκλέγει πολιτικούς με ούμπαλα.. Κόντρα στο εβραϊκό λόμπυ και στο αγγλοσαξωνικό κεφάλαιο χωρίς Αλέξανδρους δεν πας. Περιορίζεσαι σε κάτι πουστίτσες με την μέση Ανατολή με μπούργκες στις μάπες και τραπεζομάντηλα στα κεφάλια για να λύσεις το θέμα της Παλαιστίνης ή τις μπανάνες της Γουατεμάλας. Εδώ η κατάσταση πάει για την Κίνα με την Γερμανία πρώτο ανάχωμα.

Βέβαια εδώ γίνεται χαβαλές, μέτρηση μόνο του πολιτικού κόστους και μια αλματώδης ανεργία, που επιτέλους πρέπει να επεκταθεί στα ρουσφέτια του Πάγκαλου και των όμοιων του, αφού μέχρι τώρα την καταγράφει αυστηρά ο ιδιωτικός τομές που είναι κι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάποια ανάκαμψη. Και η κατάσταση εκτός των άλλων, θέλει και πόλεμο στην εγκατεστημένη τεμπέλικη νοοτροπία. Που αν δεν αλλάξει, ζήτω τα χρόνια της μετανάστευσης και πάλι. Τότε, που ο εθνάρχης δεσμεύτηκε να μην πάρει πολεμικές αποζημιώσεις αρκεί οι ναζί να δώσουν δουλειές.

Και φυσικά πλέον καίγονται και τα χλωρά και υπάρχει μια τεράστια φοροεπιδρομική αδικία. Είμαι όμως σίγουρος οτι ο νοικοκύρης δεν θα χαθεί. Λογικά πρέπει να χαθεί ο τίποτας, ο βολεμένος εις βάρος μας και φυσικά οι πολιτικοί που οι κομματικές βάσεις εξέλεγαν χρόνια τώρα. Το « μαζί τα φάγαμε » φτάνει μέχρι εκεί και λογικά να πάνε να γαμηθούνε και τα δυο στρατόπεδα. Αφεντικών και συνδικαλιστών, που θα πρέπει να πάρουν τον πούλο ταυτόχρονα. Είναι μια υπηρεσία κάθαρσης κι αυτή, που πρέπει να πληρωθεί. Τζάμπα δεν γίνεται τίποτα.

Ρουμπινί: Έρχεται η διάλυση της ευρωζώνης

ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ



Η επιφυλακτική προσέγγιση της κρίσης στην ευρωζώνη απέτυχε να επιλύσει τα θεμελιώδη προβλήματα της απόκλισης των οικονομιών και της ανταγωνιστικότητας εντός του ενιαίου νομίσματος. Αν συνεχιστεί αυτό, το ευρώ θα κινηθεί προς άτακτες εξελίξεις και εν τέλει θα δούμε τη διάλυση της ίδιας της νομισματικής ενοποίησης, καθώς ορισμένα από τα ασθενέστερα μέλη θα καταρρεύσουν.

Η οικονομική και νομισματική ενοποίηση ποτέ δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στις προϋποθέσεις για βέλτιστο νομισματικό χώρο. Αντί γι' αυτό, οι ηγέτες της Ε.Ε. ήλπιζαν ότι η έλλειψη νομισματικής, δημοσιονομικής και χρηματιστηριακής πολιτικής θα καλυπτόταν από την πρόκληση να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Με αυτές η ελπίδα θα ήταν να υπάρξει σύγκλιση στους ρυθμούς παραγωγικότητας και ανάπτυξης.

Η πραγματικότητα αποδείχτηκε διαφορετική. Παραδόξως, η επίδραση της πρόωρης σύγκλισης των επιτοκίων επέτρεψε να δημιουργηθούν μεγαλύτερες αποκλίσεις στις δημοσιονομικές πολιτικές. Η απερίσκεπτη έλλειψη πειθαρχίας σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία συμπληρώθηκε με τη δημιουργία καταστάσεων φούσκας σε άλλες, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν, ενώ η μισθολογική ανάπτυξη σε σχέση με την ενίσχυση της παραγωγικότητας παρουσίασε μεγαλύτερη απόκλιση. Το αποτέλεσμα ήταν η περιφέρεια να χάσει την ανταγωνιστικότητά της.

Όλες οι επιτυχημένες νομισματικές ενοποιήσεις εν τέλει σχετίστηκαν με πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση. Όμως, οι ευρωπαϊκές κινήσεις προς την πολιτική ενοποίηση έχουν μείνει στάσιμες, ενώ οι κινήσεις προς τη δημοσιονομική ενοποίηση θα απαιτήσουν σημαντικά έσοδα από την κεντρική ομοσπονδία, καθώς και ευρεία έκδοση ευρωομολόγων - όπου οι φόροι των Γερμανών φορολογουμένων (και των υπόλοιπων κρατών του κέντρου) θα στηρίξουν όχι μόνο το χρέος της χώρας τους αλλά και το χρέος της περιφέρειας. Οι φορολογούμενοι των κεντρικών κρατών δύσκολα θα το δεχτούν.

Η μείωση του χρέους της ευρωζώνης, ή το reprofiling, θα βοηθήσει στο να επιλυθεί το ζήτημα του υπερβολικού χρέους σε ορισμένες προβληματικές οικονομίες. Αλλά δεν θα κάνει τίποτα για να αποκαταστήσει την οικονομική σύγκλιση, που απαιτεί σύγκλιση ανταγωνιστικότητας. Χωρίς αυτήν η περιφέρεια θα μείνει απλώς στάσιμη.

Εδώ οι επιλογές είναι περιορισμένες. Το ευρώ θα μπορούσε να διολισθήσει κάθετα σε αξία έναντι του δολαρίου, για παράδειγμα, ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας. Όμως, κάθετη πτώση του είναι απίθανη, δεδομένων της εμπορικής ισχύος της Γερμανίας και της επιθετικής στάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η γερμανική λύση -και οι μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να περιοριστούν οι μισθολογικές αυξήσεις- δεν πρόκειται ούτε αυτή να αποδώσει. Βραχυπρόθεσμα, τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις στην πραγματικότητα τείνουν να μειώνουν την ανάπτυξη. Η ίδια η Γερμανία χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, χρονικός ορίζοντας υπερβολικά μακρύς για τις περιφερειακές οικονομίες που χρειάζονται αμέσως ανάπτυξη.

Ο αποπληθωρισμός είναι μία τρίτη επιλογή, αλλά και αυτός σχετίζεται με επίμονη ύφεση. Η Αργεντινή δοκίμασε αυτόν τον δρόμο, όμως ύστερα από τρία χρόνια με ακόμη βαθύτερη ύφεση τα παράτησε και αποφάσισε να κηρύξει στάση πληρωμών και να αποποιηθεί το σύστημα σύνδεσης του νομίσματός της. Ακόμη κι αν γινόταν να επιτευχθεί αποπληθωρισμός, οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό θα αύξαναν το πραγματικό βάρος στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Οπότε, οποιαδήποτε συζήτηση στην ΕΚΤ και στην Ε.Ε. για εσωτερική υποτίμηση είναι εσφαλμένη, ενώ η απαραίτητη δημοσιονομική λιτότητα βραχυπρόθεσμα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη.

Δεδομένου λοιπόν ότι αυτές οι τρεις λύσεις είναι δύσκολο να προχωρήσουν, στην ουσία υπάρχει μόνο ένας άλλος τρόπος για να αποκατασταθούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη στην περιφέρεια: εγκατάλειψη του ευρώ, επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και επιβολή μαζικής ονομαστικής και πραγματικής υποτίμησης.

Στο κάτω-κάτω, σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις κρίσεων σε αναδυόμενες αγορές, όπου αποκαταστάθηκε η ανάπτυξη, η ελαστικοποίηση του συναλλαγματικού μηχανισμού ήταν απαραίτητη και αναπόφευκτη, πέρα από την παροχή ρευστότητας, τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την αναδιάρθρωση και μείωση του χρέους.

Βεβαίως σήμερα η ιδέα της εγκατάλειψης του ευρώ είναι ασύλληπτη στην Αθήνα και στη Λισαβόνα. Η έξοδος θα προκαλέσει μεγάλες εμπορικές απώλειες στην υπόλοιπη ευρωζώνη, μέσω της μεγάλης πραγματικής υποτίμησης και των κεφαλαιακών ζημιών στις πιστώτριες χώρες του κέντρου. Περίπου όπως έγινε με τη μετατροπή των χρεών της Αργεντινής από δολάρια σε εθνικό νόμισμα.

Ωστόσο, τα σενάρια που θεωρούνται ασύλληπτα τώρα ίσως δεν είναι πολύ τραβηγμένα σε πέντε χρόνια από σήμερα, ειδικά αν μείνουν στάσιμες οι οικονομίες σε χώρες της περιφέρειας. Η ευρωζώνη "κόλλησε" μεταξύ τους τα μέλη της με τη σύγκλιση των χαμηλών πραγματικών επιτοκίων, που συντήρησαν την ανάπτυξη και την ελπίδα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συντηρήσουν τη σύγκλιση και την προοπτική δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Όμως, η σύγκλιση έχει πια ξεχαστεί, οι μεταρρυθμίσεις έμειναν στάσιμες, ενώ η δημοσιονομική και η νομισματική ενοποίηση αποτελούν μακρινό όνειρο.

Η αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει. Τα ερωτήματα είναι πότε (αργά ή γρήγορα) και πώς (συντεταγμένα ή άτακτα). Πάντως, ακόμα και η μείωση του χρέους δεν θα είναι επαρκής για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Ωστόσο, αν αυτό δεν γίνει, η επιλογή της εξόδου από τη νομισματική ενοποίηση θα είναι βασικό θέμα. Τα πλεονεκτήματα της παραμονής θα γίνουν λιγότερα από τα πλεονεκτήματα της εξόδου, όσο ταραχώδης ή άτακτη κι αν καταλήξει να είναι η έξοδος.


*Ο κ. Nouriel Roubini είναι πρόεδρος της Roubini Global Economics, καθηγητής οικονομίας στο Stern School of Business NYU και εκ των συγγραφέων του έργου "Crisis Economics", το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα.




ΠΗΓΗ:FT.com. Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ

          Δεν μας ενδιαφέρει η ΑΕΚ αυτήν την στιγμή, καθότι το projection είναι σαφέστατο. Η Original επενέβη στην διαδήλωση της αγανάκτισης, ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΛΕΣ - όπως κατατέθηκε από όλα τα κανάλια - και ψάχνει ο κάθε μαλάκας Πασόκος τι συμβαίνει στο χωριό του. Φυσικά εδώ δεν υπάρχει Μπιτσαξής ή δικαστής για να ρίξει πρόστιμα στην Παε που είναι υπεύθυνη για τους ταραξίες και στην αγορά εισιτηρίων ή στην μετακίνση των οπαδών.  ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΕΔΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΙ ΑΡΑ, ΠΑΣΑ ΑΡΧΗ ΠΑΥΣΑΤΩ. ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ; ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΦΟΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ; ΚΑΤΟΧΟΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΦΑΣΑΡΙΕΣ;
          ΠΟΙΟΣ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΔΕΣ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΣΑΡΙΕΣ, που τις περιμένανε όλοι. ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΚΙ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΕΙ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΟΠΩΣΗ, που σαν δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παραπάνω δουλειά. ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΑΠΑΓΓΕΛΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΙΝΑΝΕ.
            ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΑΡΟΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΡΟΠΑΛΑ. ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΑΤ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΜΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΩΝ 150000 ΠΟΥ ΤΟ ΧΑΛΑΣΑΝ 30 ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΖΗΤΙΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕ ΜΑΓΚΟΥΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Ή ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΚΟΡΟΊΔΕΥΟΜΑΣΤΕ.
               Βέβαια, η εξουσία δεν πέφτει εύκολα. ΚΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ , πλην του νούμερου του Καρατζαφέρη, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ. ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΝ ΓΝΗΣΙΑ ΠΟΥΤΑΝΟΓΚΟΜΕΝΑ,  ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕΣΩ ΜΟΥΝΙΟΥ. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΣΕΠ. ΑΝΤΡΑ ΘΕΛΕΙ, ΟΧΙ ΑΔΕΡΦΗ ΤΥΠΟΥ ΝΤΑΣΕΝ Ή ΑΛΛΟΝ ΤΥΠΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗ.
                ΜΑ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ; ΓΙΑΤΙ; ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΑΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ; ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΡΙΧΝΩ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΕ ΒΑΖΩ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕΣ ΤΗΝ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ. ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΜΑΙ, ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΟ 2-1 ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ; ΑΦΟΥ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΣ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ, ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΑΛΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ; ΑΦΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΡΙΧΝΩ ΤΟΝ ΦΟΡΟ 2% ΚΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ.
            ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΚΛΕΠΤΑΠΟΔΟΧΟΣ; ΕΔΩ ΦΑΛΙΜΕΝΤΟ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ. ΤΙ  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ, αν όχι να τηρήσει τις εντολές των αφεντικών του αφού από αλλού πληρώνεται παραπάνω κι αλλού θα τον πάνε σαν αναγνώριση αύριο.
          Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ. Η πιο απίθανη μπαρούφα που έχει λεχθεί. ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΟ, γιατί να έχει παρακλάδια; Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ. Πεθαίνει ο πεθαμένος;
          ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; SUPPORTERS CLUB. ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΙΑ. ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ. Η ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΙΔΕΑ. ΤΙ ΕΓΙΝΕ; ΑΠΛΑ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ, τους καναπεδάτους, ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ; ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΟΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΟΙΚΩΝ.
       Α, ΚΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΚΑΙ;  ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ, ΑΛΛΑ Ο ΛΑΟΣ. ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΚΙ Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ. ΡΩΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ, ΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ; ΡΩΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΕΞΟΥΣΙΑ; ΟΧΙ. ΚΙ ΑΡΑ; ΚΙ ΑΡΑ ΟΛΟΣΩΣΤΑ, ΟΙ ΑΝΤΡΑΚΛΕΣ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΊΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΟΛΟΣΩΣΤΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΑΤΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙ ΟΛΟΣΩΣΤΑ Ο ΒΗΣΙΓΟΤΘΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΟΜΟΙΟ ΤΟΥ.
       ΦΥΣΙΚΑ ΕΣΥ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ. ΟΜΩΣ Ο ΒΗΣΙΓΟΤΘΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΣΤΡΟΓΟΤΘΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ. ΚΙ ΑΦΟΥ ΣΕ ΒΛΕΠΕΙ ΙΔΙΟΝ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΚΦΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ή ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ.
         ΓΙΑΥΤΟ ΜΑΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ, ΓΙΑ ΠΡΩΪΝΟ ΤΡΩΣ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ, ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΠΛΟΝΙΕΖ ΚΑΙ ΓΙΑ ΒΡΑΔΥΝΟ ΚΡΕΑΣ ΑΛΑ ΚΡΕΜ. ΔΙΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ, χωρίς ελληνικό προϊόν. ΕΣΚΙΣΕΣ. ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΔΑΜΙΔΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΟΤΙ Ο ΧΙΜΕΝΕΘ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΧΑΡΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΡΗΤΡΑ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟΤΟΥΡΙΣΤΑ.
        ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΤΙ; ΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Στην λογική των πραγμάτων

        ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΡΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ, ας πούμε επίσημα. Ανεπίσημα, κάθε μέρα είναι. Άρα η ροή του blog αλλάζει και πάει στην πραγματικότητα κι όχι στην ΑΕΚ. Που δεν βάλλεται από κάπου παρά μόνο εκ της ανικανότητας του έσω. ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΝΕΙΡΜΟΥΣ. ΚΑΚΑ ΠΑΙΝDIA ( αλβανικό greeklish ). ΜΙΛΑ ΜΑΛΑΚΑ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ. Ή ΒΓΑΛΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΒΙΒΛΙΟ. ΟΛΟΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ.

Του Κωστα Λαπαβιτσα*


Οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση της πέμπτης δόσης του δανείου Ε.Ε./ΔΝΤ έφεραν στο προσκήνιο το κεντρικό παράδοξο της ελληνικής κρίσης. Όσο πιο βαθιά μπαίνει η Ελλάδα στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, τόσο πιο έντονα ορθώνεται το φάσμα παύσης πληρωμών και εξόδου από το ευρώ.


Μια ερμηνεία που μπορεί να απορριφθεί αμέσως είναι ότι φταίμε εμείς γιατί δεν ήμασταν αυστηροί στην εφαρμογή του προγράμματος. Η κυβέρνηση Παπανδρέου μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 5% του ΑΕΠ, ποσοστό τεράστιο δεδομένης μάλιστα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Εάν και όταν η κυβέρνηση εφαρμόσει τα απίστευτα μέτρα που τώρα φαίνεται να ζητάει η Ε.Ε., θα διαπιστώσει ότι η παύση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ θα έρθουν ακόμη πιο κοντά. Το πρόβλημα έγκειται στο πρόγραμμα, όχι στην ελλιπή εφαρμογή του.


Δύσκολα επίσης μπορεί να δεχτεί κανείς ότι το παράδοξο πηγάζει από την αδιαφορία των Ευρωπαίων ηγετών μπροστά σε ενδεχόμενη ελληνική παύση πληρωμών. Τουλάχιστον 70 δισ. του ελληνικού χρέους παραμένουν στα χαρτοφυλάκια ευρωπαϊκών τραπεζών. Μεγάλο μέρος του (περίπου 95 δισ.) έχει ήδη μεταφερθεί στους δημόσιους δανειστές (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ), αλλά ο κίνδυνος τραπεζικής κατάρρευσης παραμένει υπαρκτός. Πόσω μάλλον που και η Ιρλανδία είναι στην ουσία χρεοκοπημένη μιας και το πρόγραμμα σταθεροποίησης θα διογκώσει το δημόσιο χρέος της, ίσως και πάνω από 250 δισ. το 2014. Παρόμοιες εξελίξεις συμβαίνουν και στην Πορτογαλία.


Αν προχωρήσει η Ελλάδα σε παύση πληρωμών, υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Αν δε λάβουμε υπόψη μας ότι την παύση πληρωμών θα ακολουθήσει πιθανότατα και έξοδος από το ευρώ, ο κίνδυνος γενικότερης κατάρρευσης της ΟΝΕ είναι απτός. Καλύτερα από όλους το αντιλαμβάνεται ο κ. Γκάιτνερ, ο οποίος δραστηριοποιείται υπερατλαντικά για να αποφευχθεί ένας τέτοιος σεισμός για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτό και τελικά θα δοθούν και άλλα δάνεια στην Ελλάδα, με πολύ σκληρούς όρους, μέχρι να μπει στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης το 2013.


Γιατί λοιπόν η Ε.Ε. συμπεριφέρεται έτσι προς την Ελλάδα; Η απάντηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον χαρακτήρα του ευρώ. Γνωστοί οικονομολόγοι έχουν από χρόνια τονίσει ότι η ΟΝΕ είναι μη βιώσιμη λόγω της συνύπαρξης ισχυρών και αδύναμων οικονομιών. Στην Ευρώπη οι ενστάσεις τους αποσιωπήθηκαν, ή απορρίφθηκαν ως στεγνός οικονομισμός που αγνοεί την «πολιτική βούληση». Όσο για τη χώρα μας, με τη συνέργεια και κομμάτων της Αριστεράς, το ευρώ παρουσιάστηκε ως πεμπτουσία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και προόδου.


Η κρίση κατέδειξε την πραγματικότητα. Το ευρώ δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια μορφή παγκοσμίου χρήματος που διευκολύνει τις δραστηριότητες των μεγάλων τραπεζικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ευρώπης. Από τη φύση του κυριαρχείται από μια μικρή ομάδα χωρών του κέντρου, οι οποίες αποσπούν και τα μεγαλύτερα οφέλη. Η οικονομική ιδεολογία που διέπει την ΟΝΕ είναι ο σκληρός νεοφιλελευθερισμός.


Το πρόβλημα του κέντρου είναι ότι η συμμετοχή των χωρών της περιφέρειας αποδείχτηκε λανθασμένη, αλλά η έξοδός τους μπορεί να αποδειχτεί ακόμη χειρότερη. Το κέντρο θέλει οπωσδήποτε να διασώσει το ευρώ, που σημαίνει ότι πρέπει να διασώσει τις τράπεζες. Αλλά δεν μπορεί να το κάνει ευθέως, διότι δύσκολα θα ανεχτούν οι λαοί του μεγάλη δημόσια χρηματοδότηση των ιδιωτικών τραπεζών. Άρα επιλέγει να διασώσει τις τράπεζες εμμέσως, δηλαδή δανείζοντας στις χώρες της περιφέρειας και επιβάλλοντας σε αυτές το κόστος. Δεν θέλει βεβαίως να τις οδηγήσει άμεσα σε έξοδο, διότι αυτό θα μπορούσε να επιφέρει την κατάρρευση της ΟΝΕ.


Οι ηγέτες της Ε.Ε. ίσως και να πιστεύουν ότι η κρίση μπορεί να λυθεί χωρίς η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Το βέβαιο είναι ότι αρνούνται να μεταφέρουν το κόστος της κρίσης στις τράπεζες, ή στις χώρες του κέντρου, διότι τα συμφέροντά τους είναι κυρίαρχα εντός της ΟΝΕ, αλλά και διότι οι ίδιοι είναι δέσμιοι της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας. Άρα μεταβιβάζουν το κόστος εξ ολοκλήρου στους Έλληνες εργαζόμενους προκαλώντας κοινωνικό όλεθρο, συρρικνώνοντας την ελληνική οικονομία και τελικά επιδεινώνοντας τα πράγματα.


Εν ολίγοις, το παράδοξο που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιφέρειας πηγάζει από τη μη βιώσιμη φύση της ΟΝΕ. Από τη μια, αποφεύγονται επιμελώς οι λύσεις που θα έθιγαν τα συμφέροντα των κυρίαρχων επιχειρηματικών κύκλων και χωρών εντός της ΟΝΕ. Από την άλλη, ασκούνται τρομακτικές πιέσεις στην περιφέρεια για περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών. Οι κυβερνήσεις έχουν όλο και λιγότερα περιθώρια επιλογής, η κρίση βαθαίνει και η περιφέρεια οδηγείται προς παύση πληρωμών και έξοδο.


Αυτή είναι η λογική των πραγμάτων, όσο κι αν δυσανασχετούν όσοι συνήθισαν να παίρνουν την «πολιτική βούληση» κατά γράμμα. Μικρή σημασία έχει επίσης τι πιστεύουν οι Έλληνες πολιτικοί, είτε της κυβέρνησης είτε της μείζονος αντιπολίτευσης, που με εντυπωσιακή ομοφωνία δηλώνουν ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφική. Ο αναβρασμός στο Σύνταγμα και αλλού δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η παύση πληρωμών και η έξοδος ήδη διαγράφονται στον ορίζοντα. Το ουσιαστικό είναι να γίνουν συντεταγμένα, σε βάση δημοκρατική, λαϊκή και κυρίαρχη, ώστε να ανοίξουν καινούργιες προοπτικές για τη χώρα.


* Καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΝΕΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

            Γκρίνια καταγράφεται μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης για τα διαρκείας. Κυρίως για τα οικονομικά θέματα. Δεν είναι κι ακριβώς οι εκπτώσεις που αναγγέλθηκαν. Στο επικοινωνιακό τρικ του " κλείνοντας το πάνω διάζωμα, κάνουμε πιο ισχυρή έδρα." Δηλαδή τι έδρα να γίνει το ΟΑΚΑ, που πέρσι είχε μέσο όρο 8000 ανθρώπους με τα ντέρμπυ μέσα ή καλύτερα 6000 σε ματς πιο χαμηλής ανταγωνιστικότητας; Σημειώνοντας εδώ οτι στα φετεινά ντέρμπυ, θα ξαναανοίγει το επάνω τμήμα.
         Την φημολογούμενη έκπτωση, πρώτοι δεν την είδαν οι κάτοχοι των εισιτηρίων τριετίας ( δεν ανήκω εγώ σε αυτούς για να μην θεωρηθεί η κριτική υποβουλημιαία. Στο γήπεδο επέστρεψα μόλις έφυγε ο κοντός.). Ούτε ένα ευχαριστώ, ούτε ένα ειδικό προνόμιο.
          Κατόπιν ακολουθούν όλοι εκείνοι που καθόντουσαν επάνω. Τώρα είναι αναγκασμένοι, ΚΑΙ να πληρώσουν παραπάνω χρήματα αν δεν θέλουν να πάνε στα πέταλα αλλά ΚΑΙ να βλέπουν χειρότερα. Οι ελεύθερες θέσεις κάτω, είναι χειρότερες απο τις πιασμένες και φυσικά από αυτές που θα ανανεωθούν. Ακόμα και οι οργανωμένοι πρέπει να βλέπουν χειρότερα συγκρίνοντας τα πάνω και τα κάτω πέταλα.
          Ακόμα μια κατηγορία που πλήττεται είναι οι λεγόμενοι οικογενειάρχες. ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΕΚ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1-1-99. ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 12. Από εκεί και πάνω, θεωρείται ίσα με έναν σαραντάρη. Δηλαδή έχει εισόδημα; Ποιός πληρώνει για το εισιτήριο του; Εύλογη η απάντηση βέβαια και συνυπολογίστε οτι καταργήθηκε και το περίφημο νεανικό εισιτήριο πλέον, που τέλος πάντων προσέφερε μια κάποια καλύτερη τιμή. Οριζόντιο είναι αυτό το μέτρο το εισπρακτικό, σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε όλοι με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τα παιδιά ( τα πάνω απο τα 12 που έχουν κι άποψη ισχυρότερη από τα πιο μικρά ) κάτω από τον δικέφαλο μας.
         Και βάλτε και στο μίξερ κι αυτόν ακόμα που μπορεί να βγάλει οικογενειακό εισιτήριο. Μόνο στην θύρα 23 επιτρέπεται. Πουθενά αλλού. Άμα δεν θέλει να κάτσει εκεί, τότε να πληρώσει πλήρεις τιμές. Και σκεφθείτε να έχει ένα παιδί κάτω των 12 κι άλλο ένα στα 14. Παίρνει το οικογενειακό ( 1+1 ) κι ένα πλήρες στην 23 ή 3 πλήρη εισιτήρια οπουδήποτε αλλού. Για πέστε μου την έκπτωση;
          Κι εδώ, προς το τέλος, να το προσωποποιήσω το θέμα. Πέρσι έδωσα 1000 ευρώ για ένα οικογενειακό κι ένα νεανικό στην θύρα 7 ( συν βέβαια τα 100 του πάρκινγκ ).  Φέτος , ανανεώνοντας τις ίδιες θέσεις, θέλω 380 Χ 3 = 1140 ευρώ ( συν βέβαια την στάθμευση ). Μάνι μάνι 140 παραπάνω.  Και κοιτώντας και το club των supporters, πέστε οτι δίνω 200 για εγγραφή και δικαιούμαι έκπτωση 20% αλλά μόνο σε ένα εισιτήριο. Άρα : 200 + 2 Χ 380 + 280 ( το δικό μου με την έκπτωση )  σύνολο από την μαυρομύτα 1240 ( + 100 για το όχημα ). ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΟΥ; ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ.
          Έγινε εκ του πονηρού η τιμολογιακή πολιτική; ΔΕΝ θέλω να το πιστέψω. Όπως θέλω να πιστέψω οτι του χρόνου θα πάμε καλύτερα αγωνιστικά. Όπως θέλω να δω τον κόσμο ξανά ενωμένο μέσα στο γήπεδο. Αφού λοιπόν δεν τα βλέπω ύποπτα τα πράματα, τουλάχιστον μπορώ να πω οτι η οικονομική πολιτική έγινε στο πόδι. Που το σκόπιμο ή το κατά λάθος όμως, δείχνουν τα ίδια πράματα για τους διακυβερνητές. Ήπια και ήρεμα σήμερα.
         ΥΓ. ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ Ο ΜΑΝΩΛΑΣ ΤΑ 900 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ ( πράγμα για μένα στα όρια του ανήθικου), ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ. ΑΓΚΑΘΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟΣ ΚΑΠΟΙΟΥ. Ίσως βέβαια η Πεντηκοστή να τον βοήθησε, όπως ελπίζω κι όλοι υμείς να ξεκουρασθήκατε κυρίως ψυλοχογικά. Καθότι τα Μανωλάκια είναι μπροστά.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ


Τι περιμένεις από ένα ποτάμι καθώς παρατηρείς τις εκβολές του; Να σου φέρει νερό ή οτιδήποτε πέταξε κάποιος στην κοίτη μπας και το ξεφορτωθεί. Λογικά πράματα. Και τι περιμένεις από ένα ημερολόγιο; Να σου ξαναφέρει την Πεντηκοστή. Κινείται βέβαια η γιορτή και χάνει την βαρειά αξία μιας εθνικής επετείου, αλλά το τριήμερο της το έχει.

Ρε πώς περάσανε οι μέρες ! Μόλις προχτές ψήναμε το αρνί. Μόλις χθες είχαμε τον μπάρμπα στο γενικό νοσοκομείο με κρίση διαβήτη από τον πολύ εορτασμό. Τι είναι ο χρόνος παιδάκι μ’; Μας τρώει μεν, αλλά στο τέλος. Μέχρι όμως να μας καταπιεί, τον τρώμε εμείς χωρίς να το καταλαβαίνουμε και πλήρως.

Ωραία γιορτή η Πεντηκοστή. Η γιορτή των ανθρώπων του πνεύματος θεωρητικά. Πρακτικά; Την γιορτάζουν οι πάντες διότι πληροφορήθηκαν από τα βιβλία και τα μέσα ενημέρωσης, ότι όλοι διαθέτουν κάποιο πνεύμα. Δημοκρατικοποιήθηκε κι αυτό. Και φυσιολογικό είναι. Ο καθένας έμαθε πρόσθεση κι εύκολα αθροίζει μια πενηντάρα στο κινούμενο Πάσχα.

Γιατί μου αρέσει η γιορτή; Να το πω ξεκάθαρα. Διότι είναι μια διακοπή εργασίας ανάμεσα στην Ανάσταση του Κυρίου και στις καλοκαιρινές διακοπές. Και θα έχει μια ευκαιρία να ξαποστάσει ο Έλληνας εργαζόμενος. Για όλα έχουν προβλέψει οι καργιόληδες οι Εβραίοι. Που βέβαια κι αυτοί αναλογίσθηκαν με τα προηγούμενα δεδομένα: Ότι υπάρχουν δουλειές. Σήμερα, δεν ξέρω κατά πόσο θα ξεκουρασθεί ο Χριστιανός από την ανεργία του. Έτσι όπως πάμε, συνέχεια τριήμερα θα έχουμε κι ας περιμένει το κράτος να μαζέψει έσοδα. Ούτε κι αυτό έχει ακόμα φωτισθεί και μου προκαλεί αγανάκτηση παραμονή αργίας.

Σαχλαμάρες όμως λέω τελικά. Η γιορτή πρέπει και φέτος να τιμηθεί διότι κουβαλάει σοβαρή ιστορική πραγματικότητα: Γλώττες φωτός πήγαν και κάθισαν πάνω σε κεφάλια αγραμμάτων και τους κατέστησαν πεφωτισμένους. Κι αυτοί, έχοντας μάθει στιγμιαία γραφή και καθαρεύουσα, μας χάρισαν βιβλία κι Ευαγγέλια, που μας έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στην αρμονική περιφορά μας επί του πλανήτη.

Μιλάμε για μεταβίβαση γνώσης σε μας, που δεν μας κάθισαν φωτιές επί των κρανίων μας. Γεννηθήκαμε χαζοί και αδαείς, αλλά κάποιοι είχαν φροντίσει να μας αφήσουν γραπτά κειμήλια που μας μορφώνουν καθημερινά. Κι ειδικά όταν ευλαβικά εκκλησιαζόμαστε και τα ακούμε έμμετρα να αναγιγνώσκονται από τους παπάδες. Μια μόρφωση εμφανέστατη την στιγμή που αποχωρούμε εκ του ναού, που ο ένας κοιτάζει τον άλλον κι είναι σαν να του λέει :

Ρε σύ, τι είπε ο μεγάλος;

Κι ο άλλος σαν να του αποκρίνεται:

Δεν κατάλαβα τίποτα, αλλά γι’ αυτό ήταν και μεγάλος. Αν τα έγραφε κατανοητά σε μένα, τότε εγώ, θα ήμουν ο μεγάλος.

Και πρέπει λογικά να είπαν τρομερά πράματα οι άνθρωπες. Οι τέως ψαράδες. Που όμως δεν μου έχουν λύσει μια φοβερή απορία που την έχω χρόνια τώρα: Γιατί ο Χριστός φώτισε μόνο αγράμματους κι όχι κι έναν γιατρό ή έναν δικηγόρο ρε αδερφέ; Δεν θα ήταν πιο εύκολο ένας εγγράμματος να μεταδώσει γραπτώς τα κελεύσματα Του; Γιατί ο Χριστός έκανε παρέα μόνο με αμόρφωτους; Μήπως η θρησκεία απευθύνεται τελικά μόνο σε κάτι περιθωρειακούς του πνεύματος, που περιμένουν την άνωθεν εντολή για κάποια σωτηρία; Πού να ξέρω κι εγώ; Πάντως την θρησκεία την ακολουθώ κι ας μην έχω χόμπυ το ψάρεμα.

Γιατί την ακολουθώ; Α, εδώ είναι το μυστικό μου. Την βλέπω σαν την διαφήμιση του Λότο. « Κι αν σου κάτσει; » Επομένως, αν δεν παίξεις, πώς θα κερδίσεις; Αν δεν συμμετάσχεις με όποιον τρόπο μπορείς, τι ελπίδα να έχεις στην αυριανή κρίση; Αν δεν ζεις στην Αμερική, την χώρα της ευκαιρίας, πώς να έχεις τύχη στην ευκαιρία; Θα μου πείτε βέβαια, ότι τελικά ο παίζων χάνει, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης προσέγγισης του θέματος μας.

Και λυπάμαι που δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Να επέστρεφα τα πτυχία μου στις αρχές, και να γινόμουν τύπος που ο Χριστός αποφάσισε να τον κάνει παρέα και μετά να τον φωτίσει. Θα το ήθελα πολύ να ήμουν πλούσιος τω πνεύματι χωρίς καμία προσπάθεια. Με κανένα διάβασμα και κόπο. Πόσο θα ήθελα να τα ξύνω όλη την ημέρα, να τρώω φρέσκο ψαράκι, να με έχει κάνει ο Ιησούς έμπιστο και κολλητό του, να μιλάμε για αγάπες και ξαφνικά να μου φυτέψει τα πάντα στο κεφάλι και μετά να με ξέρει κι όλη η οικουμένη σαν συγγραφέα. Οι αδικίες του χρόνου είναι αυτές και των δημόσιων σχέσεων. Και μούλεγε η μακαρίτισσα η μάνα μου, πάντα να είμαι επιλεκτικός στις παρέες μου. Δεν την άκουσα ποτέ ο μπουνταλάς αλλά ξέρω γιατί: Διότι με έπρηζε να διαβάζω. Κι αυτό με μπέρδευε. Είπαμε: Διαβαστερούς δεν διάλεγε ο Χριστός.

Να μην τα πω; Να μην μοιραστώ μαζί σας τις πνευματικές μου θέσεις και απορίες; Τι στην οργή γιορτάζουμε; Το άγιον Πνεύμα ή έστω το απλό. Το αμόλυβδο χωρίς ρίπους. Το τριήμερο γιατί το έχουμε; Απλά για να ρίξουμε μέσα μας μια κουτσομούρα εν όψει νέας νηστείας καθ’ οδόν για το δεκαπενταύγουστο; Όχι . Την γιορτή την έχουμε ίνα συλλογιστούμε σαν ποιητές κι εμείς, που θα αναγνωρισθούμε ντε γιούρις μετά θάνατον, ειδικά κι αν αφήσουμε και κανά ακίνητο ή κανά μετρητό στους κληρονόμους. Χρησιμότατα πλέον με βάση τα νέα μισθολόγια.

Κι αν θυμάμαι καλά, το πρώτο Ευαγγέλιο, γράφτηκε σαράντα χρόνια μετά τον θάνατο του θεανθρώπου. Τόσο χρειάστηκε η επιφοίτηση για να βγει στο χαρτί. Τόσα χρόνια, τι έκανε αυτός ο Ματθαίος; Έγραφε, δεν του άρεσαν τα κείμενα, κι έσχιζε τα χαρτιά; Πόσος κόσμος στην διάρκεια της συγγραφής έμεινε χωρίς γνώσεις και πήγε τζάμπα και βερεσέ σαν ειδωλολάτρης; Αυτοί νομίζω θα πρέπει να έχουν και κάποια δικαιολογία κατά την στιγμή της οριστικής κρίσης σε σχέση με μας, που βρήκαμε τέσσερα βιβλία αλλά κι ένα πέμπτο λίαν προσφάτως. Και που παρόλο που τα έχουμε αποστηθίσει, δεν λέμε να φωτισθούμε οι άτιμοι. Κι αφού λοιπόν είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως, ας γιορτάσουμε τουλάχιστον την επιφοίτηση των ψαράδων που έχουν σωθεί σίγουρα. Τι κρίση να περάσουν αυτοί και τι ισότητα απέναντι στον δημιουργό να έχουν σε σχέση με μας. Γι’ αυτό σας λέω ότι ήθελα να έχω γεννηθεί τότε. Νάχω αποφύγει και την σημερινή κρίση και να έχω ξεμπερδέψει και με την μελλοντική. Και νάχω απολαύσει την ζωή μου δίπλα στον Μεγάλο. Διότι , « μια ζωή την έχουμε κι αν δεν την γλεντήσουμε…».